Erişilebilirlik

Fransız Filozoftan Sarsıcı Açıklamalar


Michel Onfray
Michel Onfray
Psikanalizin babası Sigmond Freud karşıtı çıkışlarıyla dünyaca tanınan Fransız filozof Michel Onfray, Le Monde gazetesine verdiği bir makale ile ülkeyi adeta salladı. Cumhurbaşkanı François Hollande’ı sert eleştiren, cihatçı terörizmin Batı’nın müdahalesinden kaynaklandığını savunan Onfray, “Sandaletli Malilier’e ağır silahlarla saldırdınız” diyerek Mali operasyonuna karşı çıktı. Onfray, Le Monde’un ardından haber kanalı BFM TV’deki söyleşisinde sarsıcı sözler söylemeye devam etti. Fransız filozof İngiltere’de yaşanan terör olayından, eşcinsel evliliğe karşı Notre Dame’da intihar eden aşırı sağcı tarihçi ve İslam dini hakkında şok açıklamalarda bulundu.

'Sandaletli Malililer'

“Mali’ye müdahale, Afganistan gibi müdahaleler İslamcı terörizmi getiriyor. İnsanlara evinde ne yapacaklarını söylüyorsunuz. Kendi kültürlerinde yaşamalarına izin vermiyorsunuz. Sizin istediğiniz gibi yaşamalarını diretiyorsunuz. Buna da insan haklarını gerekçe gösteriyorsunuz. Mali’ye saldırmak Katar’a saldırmaktan kolay. Hollande’ın sandaletli Malililerle karşı kullandığı güç orantılı değildi.”

'Müslümanlar embesil değil'

“Çin’e, Katar’a, Suudi Arabistan’a, Küba’ya aynı müdahaleyi yapmıyorsunuz ama Afganistan’a, Libya’ya, Mali’ye giriyorsunuz, hemen yanı başınızdaki Pakistan’a giremiyorsunuz. İnsanları evinde toplu halde öldürüyorsunuz. Sonra da size karşı kibar iyi insanlar olmasını bekliyorsunuz. Ama Müslümanlar da embesil değil!

Müslümanlara bunu yapmamalıyız. Eğer Mali’de şeriatı uygulamak istiyorlarsa neden Mali bunu uygulayamasın? Müslümanlar orada kendi evlerinde. Onlara kendi evlerinde ne yapacaklarını söyleyemezsiniz.”

Katar yayılmacılığı

“Katar’ın kendi dininin propagandasını yapmasını eleştirmiyorum. Cumhuriyetin buna karşı kendi değerlerini savunmamasını eleştiriyorum.”

İslam barışçıl bir din değildir. “Cihat çağrısı yapan bir din barışçıl olamaz. Kuran’da eşcinsel düşmanı, Yahudi karşıtı, cihat çağrısı yapan söylemler bolca var. Ama bunları söylediğiniz anda İslam düşmanı oluyorsunuz. Katolikleri eleştirebiliyoruz ama Yahudi ya da Müslümanlar’ı eleştirdiğimizde tepki alıyoruz. Dinlerin geneli sorunludur. Ben üç dini de bir ateist olarak eleştiriyorum. Artık kimse bu çağda suda yürüyen, denizleri ikiye bölen hikayelere inanmıyor.

Notre Dame’da intihar eden tarihçi

“Bu çağını şaşırmış bir tip. Hastalıklı bir intihar. Kendisini Muhammed Bouazizi zannetti. Ama onun çağı bitti artık. Eşcinsel evlilik artık bir gerçek.”

Cumhurbaşkanlığı kostümü Hollande’a büyük geliyor : “Cumhurbaşkanlığı kostümü Hollande için çok büyük. 5. Cumhuriyet kostümü boyu Sarkozy’nin de Hollande’ın da iki katı olan Charles de Gaulle için biçilmiş. Ama bu kostüm Hollande’a çok büyük. Hollande, Cumhurbaşkanından çok bir Başbakan’a benziyor.”

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG