Erişilebilirlik

Fransız Enerji Devi Sinop Nükleer Santral İhalesinden Vaz mı Geçiyor?


Fransız enerji devi Engie, Türkiye'deki nükleer santral ihalesinden vazgeçmeye mi hazırlanıyor ? Fransız sağ eğilimli Le Figaro gazetesi, Engie'nin Japon ortağı Mitsubishi ile birlikte aldığı Sinop ihalesinden "aşırı masraflı" olduğu gerekçesiyle vazgeçmeye hazırlandığını açıkladı.

Engie'nin yeni strateji grubunun, projenin devam etmesini istemediğini yazan gazeteye göre, 2016 yılı Engie firması için stratejik virajların alındığı, önemli değişikliklerin yaşandığı bir yıl oldu.

Şirketin operasyon yönetiminin başına geçen ve Fransız borsası CAC 40'da hissesi bulunan bir şirketin başına geçen ilk kadın yönetici olan İsabelle Kocher'in önemli değişikliklere imza attığı belirtildi. Şirketin faaliyetlerinin yüzde 80'ini yenilenebilir enerji, gaz ve altyapı alanında yoğunlaştıran Kocher’in, bunun dışındaki tüm dosyaları "birincil önemden" çıkardığı aktarıldı.

Le Figaro, Türkiye'ye inşaa edilmesi planlanan nükleer santral yapımının da birincil önemden çıkarılan dosyalar arasında yer aldığını vurguladı.

Engie, 2015 baharında, Japon Mitsubishi ile oluşturduğu konsorsiyum dahilinde o zamanki adı "GDF-Suez" markasıyla ihaleye girmiş ve ihaleyi kazanmıştı. Daha önce de Japon firmasıyla orta güç reaktörleri "Atmea"yı üreten Engie'nin, Sinop'a da 4 Atmea inşa etmesi öngörülüyordu. Yıl boyunca projenin ön fizibilite çalışmalarını yürüten Fransız firma, 2025 yılında reaktörleri bitirmeyi planlıyordu.

Le Figaro, "Ancak Engie'nin önem verdiği 3 sektörde planladığı yeni yol haritasında, Türkiye'deki projenin yeri yok denecek kadar az. Özellikle şantiye kuruluşunun 'ultra-masraflı' olmasına, bir prototip oluşturulmasının tehlikeleri de ekleniyor. Türk Atmea'ları türünün ilk örneği olacaktı, ancak EPR deneyimleri, böylesi bir maceranın riskli olduğunu gösterdi. Ve bizim içeriden edindiğimiz bilgiler, Engie'nin bu riski almak istemediği projeden çekilmeye hazırlandığı yönünde" ifadelerine yer verdi.

"Ankara'yı rahatsız etmeden" uyarısı

Le Figaro'nun sorularına şirket yönetimi, "fizibilite çalışmalarının devam ettiği" yanıtını verdi ve başka yorumda bulunmayacaklarını dile getirdi. Nükleer projenin politik ağırlığına da dikkat çeken gazete, "Eğer Engie projeden çekilmek isterse bu Ankara'yı kırmadan düzgün bir şekilde yapılmalı" uyarısında bulundu.

Türkiye'deki projeye son vererek Engie'nin nükleer projelere sırt çevirmediğini işaret eden gazete, ancak gelecekte enerji devrimi motorunun nükleer enerji olmadığının da herkesin farkında olduğunu yazdı.

İzmir'de bugün 'Neptün LNG Yüzen Terminal' açılışı

Gazete, Engie açısından bu projeden çekilmenin, "40 yıldan fazla süredir elektrik ürettiği, gaz dağıtımı yaptığı, enerji ticareti ve mühendislik hizmeti verdiği Türkiye'de proje yürütme arzusunun da sonu" anlamına gelmediğini de vurguluyor.

Zira, Engie bugün İzmir'de Neptün LNG tankerini karşılayacak yüzen terminallerin açılışını yaptı. Bu tesisler, halen iki kara terminali bulunan Türkiye'de, sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) içeren ilk yüzen terminaller olacak.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG