Erişilebilirlik

Fransız Bankasındaki Skandalda İlginç İddia


Fransız Societe Generale Bankası’nı, borsada yasadışı işlem yaparak 4,9 milyar Euro dolandırdığı iddiasıyla yargılanan ‘trader’ Jerome Kerviel’in, tüm işlemlerinden bankanın haberdar olduğu iddiası ortaya atıldı

Fransız Societe Generale Bankası’nı, borsada yasadışı işlem yaparak 4,9 milyar Euro dolandırdığı iddiasıyla yargılanan ‘trader’ Jerome Kerviel’in, tüm işlemlerinden bankanın haberdar olduğu iddiası ortaya atıldı. Dosyayı takip eden Paris Mali Şube polislerinden komiser Nathalie Le Roy, Societe General yönetiminin, “Kerviel’in borsada yaptığı operasyonlardan haberdar olmamasının imkansız olduğunu” söyledi. Üstelik Le Roy, bankanın soruşturmayı manipüle ettiğini de öne sürdü. Bu tanıklıktan sonra, Kerviel’in aklanma ve banka aleyhinde dava açma şansı doğdu.

Fransa’nın etkili haber sitelerinden Medipart’ın ortaya çıkardığı ifade tutanaklarında, 2008-2012 yılları arasında konuyu soruşturan Paris Emniyeti Mali Suçları Araştırma birimi polislerinden Komiser Nathalie Le Roy, 9 Nisan’da Paris adliyesinde verdiği ifadede, bugüne kadar yapılan yargılamanın tümünü iptal ettirme gücüne sahip iddialar ortaya attı. Kerviel’in banka aleyhinde “yargıya müdahale ve yargıyı saptırma” iddiasıyla yaptığı suç duyurusu çerçevesinde dinlenen komiser Le Roy, “Elime ulaşan farklı ifadeler ve belgeler ışığında, Kerviel’in gerçekleştirdiği yasa dışı işlemlerden üstlerinin haberdar olmamasının imkansız olduğunu gördüm” dedi. Hakimlerin kendisini çağırmaları sayesinde sessizliğini bozduğunu dile getiren Komiser Le Roy, “Ben bu dosyayla ilgili hiçbir şekilde açıklama yapmadım. Ama itiraf etmeliyim ki, gerçekleri sizlerin huzurunda söylemek içimi rahatlattı. Uzun süredir sessiz kalıp kalmamam gerektiği sorusunu kendime soruyordum. Societe Generale bankası tarafından yönlendirildiğimi düşünüyorum,” diye konuştu.

“Banka manipüle etti”

Bankanın soruşturmayı nasıl kendi lehinde yönlendirdiğini de açıkça hakimlere aktaran Le Roy, “Bütün belgeler bize Societe Generale bankası tarafından gönderildi. Zira elimizde başka bir belge yoktu. Ayrıca bütün tanıkları da Societe Generale gönderdi,” dedi. Banka çalışanlarının dinlenmesi sonucu Kerviel’in riskli operasyonlarının banka tarafından bilindiğini hatta bankanın operasyonel riskler sorumlusu Claire Dumas’nın “kuru kafa işaretli bir e-mail ile operasyonların riski konusunda banka yönetimini uyardığını” da anlattı.

İddiaları yanıtlayan banka avukatları ise, “Bu ifadeler karşısında çok şaşırdıklarını, zira Kerviel’in kendi ifadelerinde de banka üst yönetiminin yaptığı işlemleri bilmediğini açıkça itiraf ettiğini” vurguladı.

Polis komiseri Le Roy’nın ifadeleri bugüne kadar yapılan tüm yargılamaları çökertecek nitelikte. Bu ifadelerden sonra Jerome Kerviel duruşmalarının ardından şimdi de Societe Generale davası açılması bekleniyor.

Jerome Kerviel, 2014’te “bankanın bilgisi dışında borsada riskli operasyonlar yaparak bankayı 4.9 milyar euro zarara uğratmak suçundan” 3 yılı kapalı 5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. “Sistemin kurbanı olduğunu ve üstlerinin yaptığı her işlemden haberi olduğunu söyleyen” genç borsacı, 150 gün hapis yattıktan sonra, Eylül 2014’te elektronik bilezik takma şartıyla serbest bırakılmıştı.

Vatikan’da Papa’yı ziyaret eden ve Roma’dan Fransa’ya yürüyen Kerviel, “finans dünyasının insanları nasıl hiçe saydığını ve nasıl kullanıp attığını” göstermek için mücadele edeceğini açıklamıştı. Kerviel’in bu girişimine ülkedeki radikal sol partiler, din adamları ve insan hakları dernekleri de destek vermişti.

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 25 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG