Erişilebilirlik

Fransız Bankaları Yunanistan'ın Borçlarını Erteledi


Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Fransız bankalarının borç krizinden kurtulmaya çalışan Yunanistan’a yardım amacıyla bu ülkeden alacaklarını ertelemeye razı olduklarını açıkladı.

Basın toplantısında konuşan Sarkozy, Yunanistan’ın önümüzdeki üç yıl içinde vadesi dolacak kredi borçlarının yüzde 70’inin geri ödenmesini erteleme konusunda, hükümetinin Fransız bankalarını ikna ettiğini bildirdi.

Ancak Atina hükümeti borçlarının kalan yüzde 30’luk kısmını vadesi dolar dolmaz ödemek zorunda kalacak. Yunanistan’ın borçlarının büyük bir kısmını Fransız bankaları üstlenmiş durumda.

Cumhurbaşkanı Sarkozy, Yunanistan’a büyük meblağlarla borç veren diğer ülkeleri de Fransa örneğini uygulamaya çağırdı. Fransa bu planı dün Roma’da düzenlenen toplantıda Avrupa Birliği yetkilileri ve uluslararası bankacılara sundu, ancak İtalya bu konuda karar vermediğini açıkladı.

Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu tarafından 110 milyar Euro’luk kurtarma paketi verilen Yunanistan, bu paketin son 12 milyar Euro’luk dilimini alamazsa iflas tehlikesiyle karşı karşıya kalacak. Ancak bu miktarın serbest bırakılması için Yunan hükümeti bir dizi kemer sıkma önlemi içeren tasarısını Parlamento’dan geçirmek zorunda. Bu önlemlerse devlet harcamalarında büyük kesintiler, vergi arttırımı ve bazı kamu mallarının satışını içeriyor. Başbakan Papandreu kemer sıkma önlemlerini parlamentodan çok az farkla geçirmeyi umuyor.

XS
SM
MD
LG