Erişilebilirlik

Fransa'yı Sarsan Yasa Senato'ya Geliyor


Fransa'yı 4 aydır sarsan ve Euro 2016 karşılaşmaları öncesinde de hükumet ve sendikalar arasında kriz yaratan Çalışma Yasası Reformu, bugün Senato gündemine geliyor. Sendikalar ise 14 Haziran Salı günü 9'uncu genel greve çıkmaya hazırlanıyor. Hükümet ve sendikalar "artık geri dönüşü olmayan" bir yola girerken, gözler Cuma günü CGT Genel Sekreteri Philippe Martinez ile Çalışma Bakanı Myriam El Khomri görüşmesinden çıkacak sonuçta.

Fransa'da 4 yıldır iktidarda bulunan Sosyalist Hükumet, Ulusal Meclis'te oylatmadan geçirdiği ve 9 ayrı genel greve yol açan yasayı, bütün tepkilere rağmen bugün Senato'da görüşmeye başlıyor. Hükumet, futbol karşılaşmalarına yoğunlaşan halkın ve medyanın gündeminden çalışma yaşamının çıkmasını umut ederek yasayı geri çekmedi.

CGT ve FO Konfederasyonları da, Euro 2016'da "güvenlik ve ulaşım krizi" kartını kullanarak hükümete geri adım attırma stratejisini izledi. Ancak uzun süren sinir harbinin ardından iki taraf da geri adım atmadı. Yasanın Senato'daki görüşmeleri bugün başlıyor. Sendikalar da hemen ertesi gün genel grev çağrısıyla yeniden sokaklara dökülecek.

Son gövde gösterisi

CGT Genel Sekreteri Philippe Martinez, yarınki grev için "4 aydır eşine rastlamadığınız yoğunlukta katılım olacak. Yasaya karşı en büyük güç gösterisini yarın yapacağız" diyerek iddialı konuştu. Fransız sendika lideri, "Mart ayındaki grevde 1.2 milyon kişi sokaktaydık. Bu sefer daha fazla yapmalıyız" dedi.

Le Parisien gazetesi ise, sendikaların 14 Haziran tarihini tesadüfen seçmediğini, katılımın geniş olabilmesi ve ülkede yankı yapabilmesi için Fransa milli takımının maçı olmadığı bir günün belirlendiğini yazdı.

Cuma günü hükumet ile randevu

CGT Genel Sekreteri Martinez, gövde gösterisinin ardından Çalışma Bakanı El Khomri ile bir araya gelecek. Sendikalar yasa tümüyle geri çekilmese bile yasada yer alan 5 tartışmalı maddenin kaldırılmasını istiyor.

Avrupalı sendikalardan destek

Yarınki grev için yalnızca Paris ve banliyölerinden grevcileri gösteriye taşımak için 450 otobüs tutuldu. Bu sefer greve Avrupalı sendikalardan da destek geliyor. Belçika, İspanya, İtalya ve İsveç'ten Fransız işçilerine destek veren sendikalar da gösterilere katılacak. CGT ve FO'nun yanısıra FSU, Solidaires ile öğrenci sendikaları Unef, UNL ve Fidl de greve destek verecek. Ancak öğrencilerin lise bitirme sınavı nedeniyle katılımın Nisan ayındaki gibi büyük olması beklenmiyor.

Grevcilere 350 bin Euro'luk dayanışma fonu

Aylardır greve çıkan işçilerin ücretlerinin kesilmeye başlaması nedeniyle internet üzerinden, 24 Mayıs tarihinde, "dayanışma bağış kampanyası" başlatıldı. Yasaya karşı çıkan halkın desteğini alan sendikalara adeta bağış yağdı. İnternet üzerinden yapılan bağışlar çoğunlukla 20-30 yaş arasındaki gençlerden ve emeklilerden geldi. CGT Sendikası, bağışların 350 bin Euro'yu aştığını ve bu parayla grev yapan işçi maaşlarından yapılan kesintinin ödeneceğini" açıkladı. CGT bu miktarın ilk 158 bin Euroluk dilimini kaybı olan işçilerin hesaplarına aktarmaya başladı. Ardından bir haftadır grevde olan Paris ve civarındaki çöp merkezindeki çalışanlara 20 bin Euroluk destek yapılacak.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG