Erişilebilirlik

Fransa'dan Jest UEFA'dan Ret


UEFA yönetimi, İstanbul Atatürk Havaalanı'nda 44 kişinin ölümüne yol açan terör saldırısında yaşamını yitiren kurbanları anmak ve terörü kınamak için saygı duruşunda bulunulması yönünde yaklaşık 40 bin imzayla yapılan başvuruyu reddetti. UEFA, Orlando saldırısı için de saygı duruşunda bulunulmasını reddetmişti.

Ancak aynı kararı Orlando saldırısı için de alan UEFA yönetimi, İstanbul saldırısı hakkındaki kararının gerekçelerini "Genel kurala göre, maç sırasında anma yapılabilmesi için trajedinin ya maça katılan ekiplerden birisinin ülkesinde yaşanması, ya da düzenleyici ülkede böyle bir olayın meydana gelmesi gerekiyor. Ama geçmişte binlerce kişinin öldüğü dev felaketler için de saygı duruşunda bulunuldu. Maalesef dünyanın her yerinde her gün buna benzer felaketler, trajediler yaşanmaya başlandı. Ve maçlarda bütün kurbanların anılması artık gerçeküstü bir durum" sözleriyle açıkladı.

Aynı gerekçeleri Orlando katliamı için de alan UEFA'nın bu kararı sonunda, bu akşam yapılacak Polonya-Portekiz maçında saygı duruşunda bulunulmayacak.

Fransız Marianne dergisi UEFA'nın kararını "Türkiye karşılaşmalara katılan bir ülke" diyerek eleştirdi. UEFA'nın kararı sosyal medya üzerinde de sert tepkilere yol açtı.

Fransız Meclisi ve hükümetinden jest

Benzer saldırıları yaşayan Fransa'dan Atatürk Havalimanı saldırılarıyla ilgili birbiri üzerine jestler geldi. Önce Fransız Başbakanlık makamının resmi Twitter hesabından Fransa ve Türk bayraklarının yer aldığı bir zemin üzerine yazdığı "Fransa ve Türkiye terörizme karşı birlikte" yazısını profil resmi yaptı. Fransa Ulusal Meclisi'nde de saldırıda yaşamını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Meclis Başkanı Claude Bartolone, IŞİD saldırısında yaşamını yitirenlerin anısına, milletvekillerini saygı duruşuna davet ederken, "Terörizm bir kere daha vurdu, daha Ankara ve İstanbul saldırılarının yası bitmemişken Türkiye, Atatürk Hava alanında bir terör saldırısına daha uğradı. 44 kişi hayatını kaybederken birçok kişi de yaralandı. Şu anda duygularımız vahim saldırıda yaşamını yitirenlerin yakınları ile ölümle yaşam arasında mücadele eden yaralılarla birliktedir. Meclis adına, samimiyetle, saldırıda yaşamını yitirenlerin yakınlarının, tüm Türk halkının yanında olduğumuzu bildiririz. Terör tüm dünya halklarını tehdit eden bir gerçek. Bugüne kadar hiç olmayan bir kararlılıkla, bu çılgınlığa karşı mücadelede kararlı olduğumuzu tekrarlıyoruz. Ve kurbanların anısına sizleri bir dakikalık saygı duruşuna davet ediyorum" diye konuştu. Ardından milletvekilleri ayakta bir dakika boyunca, İstanbul saldırısının kurbanları anısında saygı duruşunda bulundu.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG