Erişilebilirlik

Fransa'da Yeni Hükümet Kuruldu


François Hollande
François Hollande

Fransa’nın ‘normal’ cumhurbaşkanı François Hollande, Başbakan Jean Marc Ayrault başkanlığındaki 34 bakanlı yeni hükümeti açıkladı. Hollande seçim kampanyasında söz verdiği gibi, kabinenin yarısını kadınlara ayırdı. Hollande selefi Nicolas Sarkozy gibi, yeni hükümette Afrikalı, Cezayirli ve Fas asıllı isimlere de yer verdi.

Hollande ve Ayrault, dün uzun saatler süren görüşmenin ardından yeni hükümeti belirledi. Kendileri de daha önce hiç bakanlık yapmayan Hollande ve Ayrault, 34 bakanın 30’unu da kendileri gibi kabinede hiç görev almayan yeni isimlerden seçti. Yine 34 bakanın 17’sini kadınlardan oluşturan Hollande, böylece seçim kampanyası boyunca verdiği eşitlik sözünü de tuttu.

Kabinenin en önemli bakanlığı Dışişleri için Pierre Moscovici ile eski Başbakan Laurent Fabius uzun süre çarpıştı. Ancak sonunda kazanan ‘Ya dışişleri ya hiç’ diyen Fabius oldu. Fransız sosyalistlerinin en eski simalarından Fabius 2005 yılında AB anayasası ve Türkiye karşıtı kampanya yaparak, Türkiye’nin tam üyelik yerine ayrıcalıklı ortak olmasını savunmuştu.

Açılım hükümeti

Moscovici kabinenin üçüncü önemli bakanlığı Maliye Bakanlığı’na atandı. ‘Sosyalistlerin Sarkozy’si’ diye anılan Hollande’ın kampanyasında iletişim danışmanlığını yürüten Manuel Vals de İçişleri Bakanlığı’na atandı. Hollande, sağ kolu ekonomi uzmanı Michel Sapin’ı ise çalışma bakanlığına getirdi. Göçmenlere de kabinesinde yer vererek açılım hükümeti kuran Hollande, Guyanalı Christiane Taubira’yı Adalet Bakanlığı’na, Fas asıllı Najat Vallaud Belkacem’i Hükümet sözcülüğüne, Cezayir asıllı Kader Arif’i Savaş Muharipleri Bakanlığı’na, yine Cezayir asıllı Yamina Benguigui de Yabancı ülkedeki Fransızlar Bakanlığı’na atadı.

İlk icraat maaş indirimi

Bakanlara, “Birden çok görev alamazsınız” diyen Hollande bugün yapılacak ilk bakanlar kurulu toplantısının ardından, belediyelerde görev alan bakanlardan istifasını isteyecek. Hollande, yine kampanyası boyunca kriz altında ezilen halka ‘sembolik bir sorumluluk’ olarak söz verdiği gibi bakan maaşlarının yüzde 30 oranında indirildiğini genelgeyle duyuracak.

Aubry kabine dışı

Yeni hükümetin en büyük sürprizi, PS ön seçimlerinde rakip oldukları halde cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Hollande’ın yanında kampanya yürüten PS’in ağır topu Genel Sekreter Martine Aubry’nin kabine dışı kalması oldu. Aubry, Haziran ayındaki genel seçimlere kadar partinin başında kalarak, sosyalistlerin genel seçimleri de kazanması için çalışacak.

XS
SM
MD
LG