Erişilebilirlik

Fransa'da Yeni Başbakan Bernard Cazeneuve


Fransa'da iktidardaki Sosyalist Parti'nin ön seçim atmosferine girmesiyle yaşanan deprem sonunda yeni kabine kuruldu.

Cumhurbaşkanı François Hollande'ın ön seçimlere yeniden aday olmayacağını açıklaması üzerine, Manule Valls'in Başbakanlık görevinden istifa ederek aday olmasının ardından, Hollande zaman kaybetmeden yeni kabineyi kurdu.

Hollande, Başbakanlık görevine kabinenin şahinlerinden, Paris'te birbiri ardına yaşanan cihatçı saldırıları yöneten, OHAL uygulamasını getiren sert ve ketum İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve'ü atadı. Cazeneuve, Nisan ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar, 5 ay boyunca bu görevi yerine getirecek. Beş ay gibi kısa bir süre Başbakan kalacak olan Cazeneuve, cumhuriyet tarihinin en kısa sürede görevde kalan Başbakanı rekorunu kıracak.

Başarılı içişleri bakanlığı döneminde yalnızca kendi partisinden değil, muhalefetten de beğeni alan Cazeneuve, Hollande'ın en yakın kurmaylarından. Seçim kampanyası boyunca Hollande'ın sözcülüğünü yapan Bernard Cazeneuve, en gergin durumlarda dahi soğukkanlılığını koruması, Hollande'a sadakati ve "sinirleri alınmış bir sükunet" ile hiç bir polemiğe katılmaması özelliklerinin yanısıra Hollande'ın en çok güvendiği isim.

Cazeneuve'ün yerine OHAL ortamında yaşayan Fransa'nın zorlu İçişleri Bakanlığı görevine ise PS'in Meclis Grup Başkanı Bruno Le Roux geldi. Yine Hollande'a yakınlığı ile bilinen Le Roux, İçişleri bakanlığında çeşitli bürokratik görevlerde bulunan bir isim.

Mini kabine değişikliği ile yoluna devam eden Hollande, Mayıs ayına kadar Cumhurbaşkanı olarak kalacak.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG