Erişilebilirlik

Fransa'da Terör Operasyonu: 10 Kişi Tutuklandı


Fransız polisi, Salı sabahından itibaren eş zamanlı olarak yürüttüğü operasyonlarda, terör saldırısı hazırlığında olduğundan şüphelenilen 10 kişiyi yakalayarak gözaltına aldı. Zanlıların bir terör saldırısı hazırlığında olduğundan şüphelenen Paris anti-terör savcılığı, daha önce açılan terör soruşturması kapsamında operasyon düzenledi.

Paris'in Val de Marne banliyösü, Lyon, Alp-Maritimes ve İsviçre'de düzenlenen 4 paralel operasyonda, 18 ila 65 yaşları arasndaki 9 kişi yakalandı. Gözaltılardan 2'si Paris'in güney banliyösü Val de Marne'da, 7'si ise turistik bölge Aix-en-Provence'daki Menton kentinde gerçekleşti. İsviçre'deki paralel olarak gerçekleştirilen operasyonda da 1 kişi gözaltına alındı.

Operasyon 19 Temmuz 2017'de Paris terörle mücadele polisi tarafından "terör örgütüyle bağlantılı suç işlemek amacıyla şebeke kurmak, internet üzerinden suç işleme amaçlı provokasyon eylemi" gerçekleştirdikleri iddiaları ile açılan soruşturma ışığında yapıldı.

Operasyonu, Emniyet Genel Müdürlüğü, Terörle Mücadele Müdür Yardımcılığı (SDAT) polisleri ve Fransa İç İstihbarat Birimi (DGSI) ve özel terör polisi Raid birlikleri yaptı.

Polis kaynakları yakalanan zanlıların internet üzerinden "muhtemel bir saldırı" üzerinde konuştuklarının tespit edildiğini, henüz saldırı yerini tam belirlemedikleri, ancak saldırının Fransa'nın güneyinde bir kentte yapılmasını planladıklarını bildirdi. Gözaltında 96 saate kadar tutulabilecek olan şüphelilerin sorgulaması Paris anti terör hakimleri tarafından yapılacak.

Fransız polisinin, İsveç polisi ile yakın işbirliği sonunda ortaya çıkardığı şebekenin, İsviçre'den bir kişi tarafından yönlendirildiği ve IŞİD'in de kullandığı Telegram adlı siteden, şiddet içeren konuşmalar ile Fransa'nın güneyinde bir saldırı planı yaptıkları ortaya çıktı. Polis kaynakları, saldırı planının Telegram üzerinden tartışılmaya başlamasının ardından operasyon kararı alındığını bildirdi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG