Erişilebilirlik

Fransa'da Sol Dalga


Arzu Çakır/Paris

François Hollande’ın cumhurbaşkanlığındaki sosyalistler rekor sayıda milletvekili çıkararak, tarihi bir başarıya imza attı. Önce belediye ve bölge seçimlerini, ardından Senato’yu ve Elysee Sarayı’nı ele geçiren sosyalistler, dün Ulusal Meclis’te de çoğunluğu aldı. Seçimleri canlı aktaran haber kanalı BFM Televizyonu’nda, solun devletin tüm kurumlarındaki seçim zaferini “Bu kadar güç en son 16. Louis’de toplanmıştı” diye yorumladı.
Fransa’da milletvekili seçimlerinin dün yapılan ikinci turunda Sosyalist Parti (PS), ilk belirlemelere göre, oyların yüzde 40’ını alarak, 577 sandalyeden yaklaşık 320’sini kazandı. İktidardan ana muhalefete geçen Halk Hareketi Birliği (UMP) yüzde 37.5 oy oranı ile 221 sandalyede kaldı. Yeşiller 20, Sol Cephe 10, aşırı sağcı Ulusual Cephe 2, Modem 2, bağımsızlar da 2 milletvekili çıkardı. Hollande ve Başbakan Jean-Marc Ayrault, Meclis’te elde ettikleri 320 civarındaki sandalye sayısıyla, kampanya boyunca söz verdiği reformları parlamentonun her iki kanadından da rahatlıkla geçirecek.
FN Meclis’e girdi
Seçimlerin en çok izlenen partisi aşırı sağ Ulusal Parti’nin lideri Marine Le Pen, yüzde 49,89 oyla kılpayı kaybetti. Hennin Beaumont’da Le Pen ile yarışan sosyalist rakibi Philippe Kemel, sadece 114 oy farkıyla, yüzde 50.11 oyla kazandı. Marine Le Pen oyların yeniden sayılmasını istedi ancak valilik talebi reddetti. Ekranlara gülerek çıkan Marine Le Pen, “25 yıldır ilk kez parlamentoya girerek tarihi bir başarıya imza attık. Bana gelince randevu bir dahaki seçimlere” dedi. Le Pen’in 22 yaşındaki yeğeni Marion Marechal Le Pen, 3’lü yarışın olduğu Vaucluse’da yüzde 42 oyla kazanarak politikaya adım attı. Gard bölgesinden aday olan avukat Gilbert Collard da FN’in kazanan ikinci adayı oldu.
Onlar kaybetti
Seçimlerin en tartışmalı ismi, Meclis Başkanı olmasını planlanan ancak first lady Valerie Trierweiler’in twitter mesajıyla rakibini desteklediği Segolene Royal, yüzde 37 oy oranı ile kaybetti. Trierweiler’in desteklediği sosyalist rakip Olivier Falorni ise yüzde 62.9 ile açık arayla kazandı.
Fransız sağının sembol ismi merkez sağcı François Bayrou seçilemeyerek parlamenter yaşama veda etti. Sosyalist kültür eski bakanlarından Jack Lang da kaybedenler klübüne girdi. Eski cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin en yakın bakanları Claude Gueant, Nadine Morano ve Michel Alliot Marie de kaybedenler arasında yer aldı. Sarkozy ekibinden FN’in kara listeye aldığı eski bakan ve sözcü Nathalie Kosciusco-Morizet ise zorlu seçimi yüzde 51 ile kılpayı kazandı.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG