Erişilebilirlik

Fransa’da Seçimlere Yüzde 38 Katılım


Tüm parti temsilcileri Konsolos ile
Tüm parti temsilcileri Konsolos ile

Paris’te, Türkiye Büyükelçiliği'nin başkonsolosluk binasında yapılan seçimlerin kapanışında tam bir bayram havası yaşandı. Fransa genelinde yaklaşık 311 bin Türk vatandaşı seçmenden 116 bin 584'ünün oy kullandığı açıklandı

Türkiye'de seçmenler 7 Haziran’da sandığa gitmek için beklerken, yurt dışındaki seçmenler 8-31 Mayıs tarihleri arasında oylarını kullandı. Yurt dışındaki Türkler'in oy kullandığı 24 günlük seçim maratonu dün akşam sona erdi. Fransa’nın başkenti Paris’te, başkonsolosluk binasında yapılan seçimlerin kapanışında tam bir bayram havası yaşandı. Fransa'da yaklaşık 311 bin Türk vatandaşı seçmenden 116 bin 584'ü oy kullandı. Seçimin son gününde pastalar kesildi, güller dağıtıldı. Baştan sona sorunsuz geçen seçim boyunca sandık başında görevli olan tüm siyasi parti temsilcileri hep birlikte “seçim hatırası” fotoğrafı çektirdi.

Yurt dışında 54 ülkede oluşturulan 112 temsilcilikte yapılan oy verme işlemi 31 Mayıs akşamı Türkiye saatiyle 20.00’da sona erdi. Resmi olmayan ilk rakamlara göre yurtdışı seçmen kütüğüne kayıtlı 2 milyon 800 bini aşkın seçmenin yaklaşık 1 milyon 30 bini sandık başına gitti.Fransa’da 24 gün süren seçimlerde başkent Paris’in yanısıra, Türk konsolosluğu bulunan Nantes, Strasbourg, Bordeaux, Lyon ve Marsilya kentlerinde de sandık kuruldu. Sandıkların kapanmasının ardından belirlenen ancak resmi olmayan bu sonuçlara göre Fransa'daki Türk seçmenlerin yüzde 36’sı sandık başına gitti.

Yüzde 38 katılım

Fransa'daki 311 bin seçmenin yaklaşık 115 bini oy verdi. En büyük seçim bölgesi olan Paris’te 124 bin seçmenden 44 bin 640, Bordeaux’da 12 bin seçmenden 5 bin 203’ü, Nantes’da 16 bin 280 seçmenden 6557’si, Strasbourg’da 74 bin 752 seçmenden 29 bin 5592’si, Lyon’da 65 bin 610 seçmenden 22 bin 48’i, Marsilya’da da 17 bin 968 seçmenden 8 bin 544’ü oy kullandı. Fransa'da oyu kullanma oranı yüzde 38 olarak gerçekleşti.

Geçtiğimiz yıl yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde katılım oranı yüzde 8 civarında gerçekleşirken, son seçimlerde bu rakam ciddi oranda arttı. Ancak yurtdışı oylarının da belirleyici rol oynadığı seçimlerde katılım, siyasi partilerin beklentilerinin altında gerçekleşti.

Tam bir bayram havası

Sandıklar kapanınca tam bir bayram havası yaşandı. Akşam Fransa saati ile 19.00’a yaklaşıldığında, 10’dan başlayarak geri sayım yapıldı ve sandıklar alkışlarla kapandı. CHP temsilcisi Hüseyin Çiçek son oyu alkışlar içinde kullandı. Fransa’da farklı bir tarihte kutlanan anneler günü nedeniyle kadınlara gül dağıtıldı. Siyasi parti temsilcileri birbirini kutladı ve hep bir araya gelerek ellerinde güllerle “Seçim hatırası” fotoğrafı çektirdi. VOA’ye konuşan siyasi parti temsilcileri oy güvenliği konusunda endişeleri olmadığını, “seçimin baştan sona başarılı ve güvenli” bir ortamda gerçekleştirildiğini dile getirdi.

Oylar Ankara’ya

Sandıkların kapanmasının ardından YSK’ya ait torbalara konularak mühürlenen oy pusulaları 24 gün boyunca 3 parti temsilcisine ait 3 ayrı anahtarla açılabilen saklama odalarında bekletilecek. Oylar, parti temsilcilerinin eşliğinde Lyon’da birleşecek, buradan uçakla yine siyasi parti temsilcileri eşliğinde Türkiye’ye ulaştırılacak. Oy pusulalarını Türkiye’de YSK temsilcileri ve siyasi parti temsilcileri karşılayacak. Yurt dışında kullanılan oylar, Türkiye ile aynı gün, aynı saatte açılarak sayılacak.

Fransa’da Seçimlere Yüzde 38 Katılım
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:24 0:00

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG