Erişilebilirlik

Fransa’da Sarkozy’nin Seçimi Kaybetmesi Bekleniyor


Son kamuoyu yoklamaları Cumhurbaşkanlığı seçiminin yarın yapılacak ikinci turunu sosyalist François Hollande’in kazanacağını gösteriyor

Siyasal gözlemciler, Sarkozy’nin Sosyalist Parti Başkanı Hollande ile arasındaki farkı azaltsa da yarına kadar kapayamayacağı görüşünde.

5 yıldır görevde bulunan Nikolas Sarkozy hem ekonomik politikaları hem de sert ve ödün vermez tavrıyla seçmenlerin tepkisini çekiyor.

Hollande, iki aday arasında Çarşamba günü yapılan televizyon tartışmasında ülkede işsiz oranının yüzde 10’a çıkmasından Sarkozy’yi sorumlu tutmuştu.

Şimdiye kadar hiçbir hükümette üst düzey görev yapmamış olan Hollande’un kazanma şansı, dün, eski rakibi François Bayrou’nun, kendisini destekleyeceğini açıklaması üzerine daha da arttı. Bayrou, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin geçen ay yapılan ilk turunda oyların yüzde 9’unu almıştı.

Sarkozy’nin başka bir sorunu da, ilk turda oyların yüzde 18’ini alana aşırı sağcı Milli Cephe’nin lideri Marine Le Pen'in, taraftarlarına cumhurbaşkanına oy vermektense boş oy pusulası kullanmalarını önermesi.

Seçimi Hollande kazanırsa, Sarkozy, Fransa’da, yaklaşık 30 yıldır ikinci dönem görev yapamayan ilk cumhurbaşkanı olacak.

1981 yılındaki seçimi Cumhurbaşkanı Valéry Giscard d'Estaing rakibi Sosyalist Parti Başkanı François Mitterrand’a kaybetmişti.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG