Erişilebilirlik

Fransa'da Referandum Heyecanı Başladı


Fransa'da Referandum Heyecanı Başladı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:20 0:00

Fransa'da yaşayan 325 bin Türk seçmen, Anayasa değişikliğini öngören Referandum için oy kullanmak üzere sandık başına gitmeye başladı. Oy kullanma işlemi 27 Mart-9 Nisan tarihleri arasında 14 gün boyunca devam edecek.

Türkiye'de 16 Nisan'da yapılacak oylamanın heyecanına erken giren Paris'teki seçmenler sabah saatlerinden itibaren sandık başında kuyruk oluşturdu.

Fransa'da Paris, Strasbourg, Lyon, Marsilya, Bordeaux ve Nantes kentlerinde 6 seçim bölgesinde sandık kuruldu.

Yaklaşık 128 bin seçmeni olan Paris bölgesinde ise konsolosluk binasında 8 sandık hizmet veriyor. Sandık Kurulu'nda son seçimlerde en çok oyu alan üç parti AKP, CHP ve MHP temsilcileri hazır bulunurken, HDP de müşahit/gözlemci sıfatıyla her sandık başında bir temsilci bulundurdu.

Güvenlik nedeniyle seçim salonuna girişlerde üst ve çanta araması yapılırken, salon dışındaki güvenliği ise Fransız güvenlik kuvvetleri üstlendi.

Paris'teki oylamayı Türkiye'nin Paris Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa açtı. Büyükelçi Musa, yurt dışında seçim organize etmenin zorluklarını dile getirdi ve "Tam bir seferberlik halindeyiz. Özellikle başkonsolosluklarımız bir süredir yoğun bir çalışma yürüttü. Bizim önemle üzerinde durduğumuz bir konu da güvenlik konusu. Fransız makamlarından, vatandaşlarımızın güvenli bir şekilde oy kullanabilmesi için her türlü tedbirin alınmasını istedik. Kendileri de bu konuda son derece duyarlı karşılık verdiler. Vatandaşlarımız müsterih olsun. Her konsoloslukta en seri şekilde oy kullanılması için gerekli tedbirleri almış bulunuyoruz" dedi.

Başkonsolos Barış Tantekin de, "Avrupa genelinde 3 milyon civarında seçmen oy kullanacak. Bunların 10'da 1'i Fransa da yaşayan Türk seçmenler. 128 bin seçmen de Paris'te kayıtlı. Bu sene tek seçim bölgesi uygulamamız var. Fransa'da örneğin sınır bölgelerinde yaşayan seçmenler, kendilerine yakın ülkelerde oy kullanabilecekler. Kuzey kenti Lille Brüksel'e daha yakın. Lille'de yaşayan seçmenlerimiz Brüksel'de oy kullanabilirler. Bu uygulama ile katılımın daha da artmasını hedefliyoruz" dedi.

AK Parti 28 Şubede örgütlendi

Salonda hazır bulunan tüm siyasi partilerin Fransa temsilcileri, "Oyunuz ne olursa olsun gelin oy verin" çağrısı yaptılar.

AKP Fransa Temsilcisi İbrahim Kılıç, "Ak Parti olarak Paris ve diğer illerde 28 şubede örgütlendik. Gelemeyen seçmenlerimizi hafta sonu otobüslerle sandığa taşıyacağız. Ama burada gönüllülük esas. Başkaları bizim adımıza karar vermesin. Sandığa gelelim ve geleceğimizi biz belirleyelim. Biz sabah 8'den akşam 10'a kadar, büyük sıkıntılara katlanarak burada bekleyeceğiz. Herkesi sandığa bekliyoruz" dedi.

CHP: "Sandığa gelin"

CHP Fransa Birliği Başkanı Uğur Güven de, "Bu sabah 9'da başlayan oy kullanma işleminde ilk 2 saatte 500 kişi oy kullandı. Tabii katılımı daha fazla bekliyorum. Hafta sonlarının son günleri beklemeden gelin oy kullanın. Herkes gelsin, kendisini ifade edebilsin. Biz tabanda çalışmalarımızı yürüttük. Herkesi sandığa davet ettik. Umarız katılım yoğun olur" dedi.

HDP: "Geleceğinize sahip çıkın"

HDP Fransa Temsilcisi Yuşuf Şimsek de, "Biz Hayır Platformu ile birlikte Fransa genelinde çalışmalarımızı yürttük. Kitlemizi seferber edebilmek için on binlerce broşür dağıttık. Bugün Türkiye'nin geleceğini buradan görüyoruz. Herkes gelsin. Kendi yarınına sahip çıksın. Oyunu nasıl kullanırsa kullansın, yeterki gelsin bu demokratik hakkını kullanarak geleceğini kendisi belirlesin" diye konuştu.

Fransa'da oy kullanma işlemi 9 Nisan akşamı saat 21.00'e kadar devam edecek. Ardından tüm oylar Lyon'da birleşerek, kilitli ve mühürlü sandıklarla Türkiye'ye gönderilecek.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG