Erişilebilirlik

Fransa'da Rahibin Öldürülmesinin Ardından "Din Savaşı" Endişesi


Fransa'da bir rahibin kilisede boğazının kesilmesinin ardından yaklaşık 5 milyon müslümanın yaşadığı Fransa’da "din savaşı" ya da "iç savaş" kaygıları artarken, yetkililer her ağızdan "bu tuzağa düşülmemesi" çağrısı yaptılar.

Fransız İslam Konseyi eski Başkanı ve Paris Camisi rektörü Dalil Boubaker ise, "Artık müslümanların neyin yolunda gitmediği konusunda bilinçlenmesinin zamanı gelmiştir. Gelin islam kurumlarında reforma gidilmesi için bir insiyatif başlatalım. Ve gelin buna Fransız müslümanları öncülük etsin" çağrısı yaptı.

Boubaker'in çağrısına Lyon Camisi imamı Kamel Kabtane'dan "Bu çağrıya destek veriyoruz. Reforma imamların eğitiminden başlayalım" dedi. Cumhurbaşkanı François Hollande da, "Toplumu bölmek, bizi birbirimize düşürmek istiyorlar. Bu tuzağa düşmeyelim. Terörle mücadelede anayasa sınırları içinde kalacağız" dedi.

Elysee Sarayı'nda Nice saldırısndan bu yana, iki hafta içinde 5'nci kez Güvenlik Konseyi'ni toplayan Hollande, Konsey toplantısı öncesi tansiyonu düşürmek ve ülkedeki dini toplumlara "sağduyu" mesajı vermek için tüm dini temsilciler ile Elysee Sarayı'nda bir araya geldi. Hollande, "IŞİD'in bizi hatta aynı ailenin çocuklarını birbirine düşürmek isteyen politik oyununa gelmeyeceğiz. Bu oyuna gelmeyelim. Birliğimizi koruyalım" dedi. Dini temsilciler ise Hollande'dan ibadet mekanlarının daha iyi korunmasını istediler.

Fransa Katolik Kiliseleri Birliği, "Bizim tek silahımız dualarımız. İnananları yalnızca dua etmeye çağırıyoruz. Kilislerin kapıları ardına kadar açık kalacak" mesajı verdi.

Fransa İslam Konseyi eski Başkanı ve Paris Cami Rektörü Dalil Boubakeur de "Bir din adamına yapılan barbar saldırının İslam ile ilgisi olmadığını vurgulayarak, "Bir değerler çelişkisi var. Umarım gelecekte, biz müslümanlar bu yapılanların bizim İslam anlayışıyla bir ilgisi olmadığı konusunda bilinçlenir ve umarım bu bilinçlenmeye Fransız müslümanları öncülük eder. İslami kurumların reformuna ilişkin bir inisiyatif gündeme getirilmeli" dedi.

Lyon cami rektörü, Kamel Kabtane, “biz İslami kurumların reforma uğraması konusundaki çağrıya destek veriyoruz. İmamların eğitimi önemli. Dışarıdan gelen imamlar denetim dışı. İmamlar Fransa'da eğitilmeli” dedi.

Hollande'a anayasa değişikliği baskısı

Nice saldırısı ve rahip cinayetinin ardından, Charlie Hebdo saldırısı sonrası oluşan "ulusal birlik" görüntüsünden çıkan muhalefet, iktidara saldırıların hesabını sormaya başladı. Hükümeti "terörün boyutuna uyan ciddiyette önlem alamamak ve gevşek davranmakla" suçlayan muhalefet, nasıl olup da kiliseye saldıran Adel Kermiche'in elektronik bilezikle izlendiği halde bu cinayeti işleyebildiğini soruyor. İki kez Suriye'ye gitmeye kalkan, Türk yetkililer tarafından Fransa'ya iade edilen ve ceza alan birisinin serbest bırakılması da Fransızları öfkelendirdi. Her iki saldırganın da "S fişi" adı verilen güvenlik listesinde fişli olduğunun belirlenmesi, asıl saldırgan olan Adel Kermiche'in yargı tarafından serbest bırakılması öfkeleri artırdı.

İnternet üzerinden Kemiche'i serbest bırakan hakimin ortaya çıkarılarak cezalandırılması için kampanya başlatıldı.

Ana muhalefet partisi Cumhuriyetçiler'in lideri Nicolas Sarkozy, iktidardan "teröristlere karşı daha acımasız" olmasını istedi. Aşırı sağ parti Front National ise halka insiyatif alma çağrısı yaptı.

Eski Savunma Bakanı Herve Morin ise, "İsrail tarzı, sürekli tehdit altında yaşamaya uygun güvenlik önlemleri almamız gerekir" dedi.

"Hukuk devleti yine hukuk devleti ile korunur"

Hollande, anayasa değiştirilerek daha sert yaptırımların getirilmesi çağrılarına ise karşı çıkarak, "Ülkemizi cumhuriyetin silahları ile koruyacağız. Mevcut yasalar yeterlidir. Daha fazla çaba göstereceğiz" yanıtını verdi.

İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve ise "Hukuk devletini korumak için, hukuk devletinden çıkamayız. Eğer değerlerimizi korumak için Anayasa ve hukuk dışı hareket edersek, o zaman teröristlerin zafer kazanmasını kendi ellerimizle sağlamış oluruz" dedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG