Erişilebilirlik

Fransa'da Operasyona Karşı Sesler Yükseliyor


Hollande: Önce politik çözüm zorlanmalı

Amerika Başkanı Barack Obama’nın bekleme yanlısı konuşmasının ardından operasyon konusuna kesin bir açıklık getirmeyen bir açıklama da Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’dan geldi. Bir taraftan Akdeniz’e “Şövalye Paul” adlı son teknolojiyle donanımlı modern bir savaş gemisi gönderen Hollande, “politik çözümü” ön plana çıkaran daha temkinli bir açıklama yapmayı tercih etti. Önceki gün operasyona hazır olduklarını kesin dille açıklayan Hollande’ın, Suriye Ulusal Koalisyonu Başkanı Ahmet Cerba ile görüşmesinin ardından “politik çözüm için herşey yapılmalı” demesi dikkat çekti.

Hollande, Elysee Sarayı’nda Suriyeli muhaliflerin en büyük örgütü ve Fransa’nın Suriye halkını temsil eden mutahap olarak kabul ettiği Suriye Ulusal Konseyi SUK Başkanı Ahmed Cerba ile görüşmenin ardından temkinli konuştu : “Suriye halkının ne yaşadığının ve acısının farkındayım. Suriye’de politik bir çözüm için herşey yapılmalı. Koalisyon, ordusuyla alternatif güç olmalı. Uluslararası toplum da, kimyasal katliama kadar tırmanan şiddetin durdurulması kapasitesini güçlü bir şekilde göstermeli.” SUK’a her türlü yardımı yapmaya hazır olduklarını söyleyen Hollande’ın, “politik, diplomatik, malzeme ve insani yardımı” dile getirmesine rağmen, Salı günü açıkça söylediği gibi askeri yardım konusunu tekrarlamaması da dikkat çekti.

Cerba: Daha cesur karar bekliyoruz

Suriye Ulusal Koalisyonu Başkanı Ahmet Cerba, Paris’ten, “artık cesur karar alınmalı. Kimyasal Beşar hakettiği cezayı görmeli. Batı Esat rejimini vurmalı” dedi. Cerba, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile görüşmeden önce, Le Parisien gazetesine verdiği söyleşide, sert ifadeler kullandı. Beşar Esat için “kimyasal Beşar” ve “bölgenin bulaşıcı mikrobu” tanımlarını kullanan Cerba, “Beşar Esat bölge için bulaşıcı bir mikroptur. Bu beyefendi ve ailesi LaHey Adalet Divanı’na çıkarılmalı ve uluslararası mahkemede yargılanmalıdır” dedi. Sert operasyon çağrısını kararlılıkla dile getiren Cerba, “muhalifler olarak bizim beklentimiz çok net. Önce rejimi cezalandıracak bir darbe, ardından da Özgür Suriye Ordusu’na askeri ve politik destek bekliyoruz. Esat rejimi hala Rusya, İran ve Hizbullah’ın tam desteğini alıyor. Bizim hiçbir desteğimiz yok. Bizim müttefiklerimiz istediğimiz hiçbir şeyi vermedi” diyerek cihatçı örgütlerden korktuğu için kendilerine silah vermekten çekindiğini söylediği Amerika’yı eleştirdi: “Esat’tan kurtulmayı, kendimizi El Kaide’nin kollarında bulmak için istemiyoruz. Rejim tarafından manipüle edilen bu aşırılar dünyayı korkutmak istiyorlar. Eğer müdahale olursa rejim uzun süre dayanamayacaktır. Burada esas olan cesur bir karar almaktır. Dostlarımızın sözden öteye geçmesine ihtiyacımız var. Samimiyetlerinden şüphe etmiyoruz ama 2 yıldır bekliyoruz ve bizim için hiçbir şey yapmadılar.”

De Villepin: Askeri operasyon çözüm değil

Irak’a müdahale kararına BM’deki tarihi çıkışıyla bilinen eski cumhurbaşkanı Chirac’ın Dışişleri Bakanı Dominique de Villepin de karara karşı çıktı. De Villepin, “Suriye’ye müdahale kararı doğru bir çözüm değil. Askeri operasyon, Suriye’de diplomatik ve politik çözümden uzaklaştırır ve halkın durumunu iyileştirecek hiç bir gelişme sağlamaz” dedi.

BFM TV’ye konuşan De Villepin, “uluslararası politika bir macera değildir. Harekete geçilmek istenmesini anlıyorum. Şiddeti durdurma isteğini herkes paylaşıyor. Birşey yapmamak en kötü politika. Ama strateji olmaksızın savaşa savaş eklemek daha da kötü. Bu iş böyle yapılmaz. Diplomasinin ilkeleri, bir vizyon ile strateji geliştirmeyi gerektirir. Bugün Suriye’de kör bir strateji izleniyor. Son yıllarda batıda ruhlar askerileştiriliyor. Askeri çözüm, çözümmüş gibi öne çıkıyor. Bu operasyon belirsizlikler içeriyor. Bizi çatışmanın merkezine çeker. Ve oradan çıkamayız” uyarısında bulundu. Batı’nın elinde delil olmadan yola çıkmasını da eleştiren De Villepin, “gerçekten reddedilemeyecek delillerimiz var mı? Telefon dinlemelerinden, ipuçlarından söz ediliyor, ama hiçbir belirginlik yok. Varsa birşey açıklanmalı ve analiz edilmeli. İkincisi ve daha da önemlisi sınırlı bile olsa bir operasyon, Suriye halkını korumak için doğru bir yol mu? Bence değil. Bence askeri operasyon bizi diplomatik ve politik çözümden uzaklaştırdığı gibi, Suriye halkının durumunu daha da ağırlaştırır. Bütün sinyaller operasyonun ağır sonuçlar doğuracağını gösteriyor. Suriye krizi gibi karmaşık bir krizin askeri bir kısa yolla çözülmesi olanaklı değildir” dedi. Villepin, “eğer çözüm isteniyorsa, Suriye’de uçuşa yasak bölge kurmak için geç değil. Bence bu strateji de rejime batının kararlığı konusunda çok güçlü bir mesaj gönderecektir” diye konuştu.

Villepin, 2003 yılında BM’nin Irak’a müdahaleyi tartıştığı oturumda, müdahale karşıtı sert bir konuşma yapmış, BM’de ender görülen bir şekilde, ayakta alkışlanmıştı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG