Erişilebilirlik

Muhafazakarların 'Eşcinsel Evlilik' Rövanşı


Fransa'da ana muhalefet UMP, Sosyalist iktidarın getirdiği 'Yeni Aile Yasası' aleyhinde 700’ü aşkın tıkama önergesi verince, iktidar 361’inci önergede havlu atarak yasayı erteledi

Fransa’da muhalefet, aylar süren eylemlerine ve milyonlarca muhafazakarın sokağa dökülmesine rağmen parlamentodan geçen eşcinsel evlilik yasasını geçiren iktidardan intikamını aldı.

Ana muhalefet UMP, Sosyalist iktidarın getirdiği “Yeni Aile Yasası” aleyhinde 700’ü aşkın tıkama önergesi verince, iktidar 361’inci önergede havlu atarak yasayı erteledi.

Fransa’da iktidardaki Sosyalist Parti’nin getirdiği sosyal yasalar tartışma konusu olmaya devam ediyor. Ülkede bir yıldan uzun eylemlere sahne olan ve buna rağmen geçen “eşcinsel evlilik” yasasını unutmayan muhalefet, bu sefer de, aile yapısını günümüzün değişen koşullarına uyumlu hale getirmeyi amaçlayan yeni yasa tasarısını hedef aldı.

UMP’li vekiller, “Boşanmalarda çocukların velayetinin her iki veliye birden verilmesi, çocuğun eş zamanlı olarak her iki ebeveynde de kalabilmesi, üvey anne ve babanın da artık tarihsel rolünden çıkarak çocuk üzerinde yasal hak sahibi olması, anne ve babanın uygunsuz olması durumunda çocuğun velayetinin büyükanne ve büyükbabaya da verilebilmesinin yolunu açan” yasa aleyhinde 600’ü aşkın değişiklik önergesi verdiler.

‘Rövanşı alacağız’

UMP’li vekil Philippe Gosselin, “Eşcinsel evlilik maçının rövanşını alacağız” derken, UMP 700’ün üzerindeki önerge ile görüşmeleri tıkamak için kılıçları çekti. PS’li vekiller UMP’lileri “çağdışılıkla” suçladı. Direnişe rağmen yasayı geçirmek isteyen iktidar, gece saat 01.30’da hala 361’ici maddede tıkanınca yasanın ertelenmesini istedi.

Zafer mi, erteleme mi ?


UMP’li Daniel Fasquelle Twitter’dan, “Zafer! Aile yasası ertelendi. Hükümeti yendik” dedi. Aileden sorumlu Bakan Laurence Rossignol, “UMP tamamiyle ideolojik davrandı, tam bir biyolojik aile saplantısı ile çağın gereklerini anlamayan bir tutum sergiledi. Yasa iptal edilmedi. Şimdilik ertelendi. Bu yasa geçecek” dedi.

Meclis’te 28 Mayıs’ta oylanması planlanan yasa için yeni bir tarih belirlenmezse yasa tozlu arşiv raflarına kaldırılacak.

Fransa’da 2012-2013 yıllarında, hükümetin getirdiği ve eşcinsel çiftlerin de evlenmesine olanak tanıyan yasa tasarısı hakkında da muhalefet, yüzlerce tıkama önergesi vermiş, yasanın her aşamasında milyonların katılımıyla protesto gösterileri düzenlemişlerdi. Ancak hükümet tüm eleştirilere rağmen geri adım atmayarak ‘Herkese evlilik’ yasasını geçirmişti.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG