Erişilebilirlik

Avrupa'da Aşırı Sağcı 'Le Pen' Depremi


Fransa’da yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde birinci gelmesi beklenen Marine Le Pen’in yönetimindeki aşırı sağ parti Front National (FN) bütün tahminlerin üzerinde oy alarak zaferini ilan etti

Fransa’da yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde birinci gelmesi beklenen Marine Le Pen’in yönetimindeki aşırı sağ parti Front National (FN) bütün tahminlerin üzerinde oy alarak zaferini ilan etti. Cumhurbaşkanı François Hollande’ın partisi Sosyalist Parti (PS) ise büyük yenilgiye uğrayarak ancak 3’üncü olabildi. FN tarihinde ilk kez birinci parti olurken, yerel seçimleri de kaybeden Cumhurbaşkanı François Hollande da ikinci ağır yenilgisini aldı. FN seçim sonuçlarının açıklanmasının hemen ardından parlamentonun feshini istedi.

“Parlamento feshedilsin”

Sonuçları değerlendiren FN’in kurucusu ve onursal başkanı Jean Marie Le Pen, zaferlerini “Bu bir depremdir” sözleriyle ilan etti. Le Pen, iktidarın büyük yenilgiye uğradığını belirterek, “Seçim sistemi değişmeli. Parlamento feshedilmeli” diye konuştu. Parti Genel Başkanı Marine Le Pen de parlamentonun feshedilmesini ve Başbakan Manuel Valls’in istifasını istedi. Le Pen, “Bu bir deprem. Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Bu FN’in değil, Fransızların tarihi sıçramasıdır. Cumhurbaşkanı hiçbir şey olmamış gibi devam edemez. Bu parlamento görevine devam edemez ” diye konuştu.

İronik zafer kutlaması

FN’in kurulmasından bu yana en büyük zaferini kazandıran Marine Le Pen, zaferini Elysee Sarayı’nın hemen yanındaki "Elysee Lounge" adlı barda kutladı. Fransız basını, "Marine Le Pen, Hollande sevinç nidalarını duysun diye bu kadar yakınında kutladı" diye yorumladı.

Marine Le Pen bundan sonra Avrupa Prlamentosu’nda bir grup kurmak için çalışacak. Aslında FN’in 25 milletvekili yeni grup kurması için yeterli. Ancak bu 25 milletvekilini 7 değişik ülkeden oluşturması zorunluluğu var. İngiliz UKIP partisi "antisemit" olduğu için Marine Le Pen ile grup kurmayacaklarını açıkladı. Marine Le Pen de Yunanistan’da yükselen yeni Neonazi parti Altın Şafak ile ittifak yapmak istemiyor. Bu durumda, kendi başkanlığında bir grup kurması hayli zaman olacak.

Hollande’dan kriz toplantısı

Seçimlerin en büyük mağlubu hiç şüphesiz iktidar partisi ve Cumhurbaşkanı François Hollande oldu. Yerel seçimlerden 2 ay sonra ikinci kez seçmenden sert uyarı alan Hollande, Başbakan Manuel Valls ve bir grup bakanın katılımıyla Elysee’de kriz masasını toplayacağını duyurdu. Sosyalist Partisi’nin tenorları da seçim yenilgisini yorumladı. PS Genel Sekreteri Jean Christophe Cambadelis, "Bu Fransa için kara biir gün" derken, Başbakan Manuel Valls ise, "Fransa çok zor bir dönemden geçiyor. Bu bir şok, bir deprem. Gerçek bir cumhuriyetçi sıçrama çağrısı yapıyorum" diye konuştu. Segolene Royal ise, FN’in zaferi için "Dünya çapında bir şok" dedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG