Erişilebilirlik

Fransa'da 'Laiklik' Tartışmaları Hükümeti Böldü


Fransa'da 'Laiklik' Tartışmaları Hükümeti Böldü
Fransa'da 'Laiklik' Tartışmaları Hükümeti Böldü

Fransa’da Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin 5 Nisan’da yapmak istediği ‘Laiklik ve Fransa’da İslam’ın Yeri’ tartışması hükümet krizine yol açtı. Başbakan François Fillon, aşırı sağın önünü kesmek için getirilen tartışmanın yararlı olmadığını söyledi. İktidar partisi UMP Genel Başkanı Jean François Cope Fillon’u eleştirince, Fillon taraftarları Cope’yi istifaya çağırdı. Ülkedeki tüm dinlerin temsilcileri de bu tartışmanın faydalı olduğuna inanmadıklarını belirterek, tartışmaya katılmayacaklarını dile getirdi.

Son seçimleri kaybeden Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin aşırı sağa kaptırdığı oyları geri alabilmek için ortaya attığı ve 5 Nisan’da yapılacak ‘Fransa’da İslam’ın Yeri’ konulu tartışma, hükümeti tam ortadan ikiye böldü. Başbakan François Fillon’un, ‘Bu tartışmanın yararlı olacağına inanmıyorum. Ülkemizdeki Müslümanları yaralamak ve aşırı sağa daha fazla oy kaptırmaktan başka bir işe yaramaz” sözleri krize yol açtı.

İktidar partisi UMP Genel Başkanı Jean François Cope, Cumhurbaşkanı’nın önerisine Başbakan’ın karşı gelemeyeceğini söyledi. Bunun üzerine parti ortadan ikiye bölündü ve Başbakan yanlısı vekiller Cope’yi istifaya çağırdı. Krize müdahale eden Sarkozy, hükümet üyeleri ile parti yöneticilerini Elysee Sarayı’nda kahvaltıda bir araya getirdi. Sarkozy, hafta sonu kaybedilen kanton seçimlerinin de ardından parti içinde yaşanan gerilimi azaltmak için, ‘Herkesi sağduyulu ve soğukkanlı davranmaya çağırıyorum,’ diyerek, tartışmaların basın aracılığıyla yapılmaması uyarısında bulundu. Sarkozy, 5 Nisan’da öngörülen toplantının yapılacağını da belirtti.

Hükümet krizinin üzeri şimdilik kapatıldı ama dün akşam saatlerinde yapılan bir açıklama tartışmanın bütün meşruiyetini sildi denilebilir. Fransa’daki Tüm Din Temsilcileri Konferansı (CRCF) tarafından yapılan yazılı açıklamaya, Katoliklerin temsilcisi Kardinal Andre Vingt-Trois başta olmak üzere Ortodoks, Yahudi, Müslüman ve Budist temsilcileri imza attılar. Bildiride ‘insanlığın savaşlar ve krizle zaten zor bir dönemden geçtiği ve bu tür tartışmalarla her şeyin daha da zorlaştırılmaması gerektiği uyarısında bulunan dini temsilciler, ‘Laiklik bütün dinlerin bir arada barış içinde yaşamasının garantisidir. Bu kadar değerli bir kavramı bu tür tartışmalarla yıpratmayalım,” uyarısında bulundular.

Konuyu Amerika’nın Sesi’ne değerlendiren Fransız İslam Konseyi Başkan Yardımcısı Haydar Demiryürek, Sarkozy’nin bütün bunları aşırı sdağ oyları almak için yaptığını savundu.

Demiryürek, Genel Başkan Cope’nin kendilerini tartışmaya katılmak için ikna etmek istediğini ve Konsey binasına kadar geldiklerini belirterek, Konsey’in tartışmaya katılmayı reddettiğini de açıkladı.

Cumhurbaşkanı Sarkozy, önümüzdeki yıl yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi, tartışma sonunda laiklik ile ilgili yeni bir takım yasalar getirmek istiyor. Ancak görünen o ki, iktidar partisi ‘İslam ve Laiklik’ tartışmasını tek başına yapacak. Üstelik kendi partisinden de katılımcı sayısını tahmin etmek hayli güç.

XS
SM
MD
LG