Erişilebilirlik

Fransa’da ‘Kippa’ Polemiği


Bugüne kadar sert türban tartışmalarıyla bilinen Fransa’da şimdi de Yahudilerin sembolik şapkası ‘kippa polemiği’ patlak verdi.

Fransa’nın güney kenti Marsilya’da 15 yaşındaki Kürt kökenli bir Türk gencinin Yahudi bir öğretmene pala ile saldırmasının ardından, kentte dini temsilcilerin ‘hedef olmamak için kippayı taşımayın’ çağrısı ülkede polemik başlattı. Yerel temsilciler, kippa’nın taşınmaması çağrısı yaptı ancak Fransa Yahudi Temsilcilikleri Konseyi (CRIF) ve çok sayıda dini kuruluş ‘bunun teröristlerin şantajına boyun eğmek’ anlamına geleceğini savunarak, çağrıya karşı çıktı. Sosyal medya üzerinde de ‘Kippa’ma dokunma’ kampanyası başlatılırken, iki milletvekili de terör saldırısını protesto etmek için Meclis’e kippa takarak geldi.

Marsilya’da, Salı sabahı, Türkiyeli bir ailenin okulda başarılı ve sakin kişilikte olduğu belirlenen 15 yaşındaki oğulları Yusuf, ‘Allah ve IŞİD adına’ Yahudi öğretmene saldırmıştı. Saldırı gününden 10 gün önce bir pala satın aldığını ve cinayeti planladığını belirten gencin, ‘yaptığından pişman olmadığını ve çıkar çıkmaz bir silah bulup polisleri öldüreceğini’ söylemesi, hem Yahudi toplumunda hem de Fransa genelinde şok yarattı. Bu güne kadar okulda başarısız olan, küçük suçlardan cezaevine düşen, aile problemi yaşayan gençler terör saldırısı düzenlerken, 16 yaşına girmediği için suç ehliyeti dahi olmayan, okulunda başarılı ve sakin bir aile içinde büyüyen bir gencin saldırı gerçekleştirmesi adeta şok yarattı. Üstelik yakalanan gencin suçunu soğukkanlılıkla ilan etmesi ve çıkar çıkmaz yeniden tekrar edeceğini söylemesi de kaygıları artırdı.

Saldırgan genç, Paris anti-terör savcılığına gönderildikten sonra, çıkarıldığı hakimlikçe tutuklanarak cezaevine kondu.

Marsilya’da en son 2 ay önce, bir başka Yahudi öğretmene, kippa taşıdığı için saldırı olmuş, öğretmen hafif yara alarak kurtulmuştu. Saldırıların artması ve kurbanların kippa taktıkları için hedef olması üzerine, 70 bin Yahudi kökenli Fransız’ın yaşadığı Marsilya’da, Yahudilerin dini temsilcisi Zvi Ammar, ‘zor günler geçip, iyi günler gelene kadar’ Yahudilerden kippa takmamalarını istedi. Ammar, ‘Bu karar karnımda sancı yapsa da, hayatın kutsallığı bütün diğer kriterlerden daha önemli. Bugün saldırıya uğrayan öğretmen kippasının üzerine kasket taktı. Sizden de aynı şekilde davranmanızı istiyor’ dedi.

‘Kippa’ma dokunma!’

Ancak Ammar’ın çağrısı önce Yahudi toplumu içinde tepki yarattı. Paris’teki Yahudi Merkez Kardinaller Başkanı Joel Mergui ‘Kippa’ma dokunma’ çağrısı yaparak, ‘Bu sadece Yahudilerin sorunu değildir. Toplum bir bütünlük içinde buna karşı olmalıdır. Her inanç sahibi inancını barış içinde yaşayabilmeli. Laik bir ülkede yapılan bu saldırı karşısında herkes inanç özgürlüğü için ayağa kalkmalı ve bize destek vermeli. Eğer Fransa’da kippa taşıyamayacaksak, bu demektir ki Fransa artık aynı Fransa değil’ dedi.

‘Taviz vermeyeceğiz’

Paris Büyük Haham’ı Haim Korsia ise, ‘Ammar’ın duygusal çığlığı anlaşılır bir çağrı. Ama asla taviz vermemeliyiz. Kippa takmaya devam edeceğiz’ diye konuştu. Fransa Yahudi Temsilcileri Konseyi CRIF Başkanı Roger Cukierman da, ‘Bu kesinlikle iyi bir fikir değil. Kesinlikle yenilgiyi kabul eden bir davranış’ dedi.

Yahudi toplumu da sosyal medya üzerinden ‘Kippa’ma dokunma’ kampanyasıyla kippa takmaya devam edeceklerini ilan ettiler. Adalet Bakanı Christiane Taubira da, ‘Elbette Fransız Yahudileri kippa takabilir’ diyerek destek verdi.

Meclis’te kippa taşıdılar

Tartışmalar gün içinde biri Yahudi diğeri Hristiyan iki milletvekilinin Meclis’e girmesiyle alevlendi. Cumhuriyetçiler Partisi’nden (LR) Meyer Habib ve Claude Goasguen, saldırıyı protesto etmek için Meclis’e kippa ile girdiler. Meyer Habib, ‘Böyle devam edemeyeceğimizi göstermek önemli. 2016’da cihat ritminde yaşayamayız’ dedi. Goasguen de, ‘Ben Yahudi değilim ama, bir kişiye dini inancından dolayı saldırılmasını kabul etmiyorum. Onun için kippa takarak destek vermek istedim’ dedi.

Ancak, laik sistemle yönetilen ve kamu kurumlarına dini sembollerle girmenin yasak olduğu Fransa’da, Meclis’e kippa ile gelmenin yasal olmadığı hatırlatıldı. Ancak milletvekilleri, ‘Yasak olup olmadığını bilmek dahi istemiyoruz. Her durumda genel kurulda takmayacağız’ yanıtını verdiler.

Sonuçta Yahudi toplumu kippa taşımaya devam edeceklerini ancak daha temkinli olacaklarını ilan ettiler. Paris’te Yahudi mahallesi olarak bilinen Marais’de, kippa takmaya devam edildiği görüldü. Yahudi okul ve ibadethaneleri ise uzun süredir Fransız ordusu tarafından korunuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG