Erişilebilirlik

Fransa’da Kamyonla Terör Saldırısı: 84 Ölü


Fransa’da Bağımsızlık Günü kutlamalarını kana bulayan saldırı, Perşembe gecesi yaşandı. Fransa’nın güneyindeki sahil kentlerinden Nice’teki kutlama alanındaki kişilerin üzerine kamyonu kasıtlı olarak süren saldırgan, en az 84 kişinin ölümüne, 202 kişinin yaralanmasına neden oldu. Yaralılardan 52'sinin durumum ağır olduğu belirtiliyor.

Ölü sayısının Fransa İçişleri Bakanlığı tarafından doğrulandığı olayda, kamyon şoförünün polis tarafından vurularak etkisiz hale getirildiği bildiriliyor. Fransız ytkililer, kamyonda yapılan inceleme sonucu, önemli ölçüde silah, patlayıcı ve bomba bulunduğunu açıkladı.

Ölü ele geçirilen saldırganın 31 yaşında Tunus asıllı Fransız vatandaşı olduğu ve saldırıyı yaptığı Nice kentinde yaşadığı açıklandı.

Fransa'da Savcılık Olayla İlgili Terör Soruşturması Başlattı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:20 0:00

Fransız basını saldırının soruşturmasını, ülkedeki büyük terör olaylarını ele alan Paris Savcılığı'nın yürüttüğünü bildiriyor. Fransa’nın beşinci büyük şehri olan Nice kentine giriş çıkışlar, başka saldırı olma ihtimaline karşı kapatıldı. Yetkililer kent sakinlerine evlerinden çıkmamaları uyarısında bulundu.

Fransa'da Saldırı
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:45 0:00

Nice saldırısında ölenler arasında çok sayıda polis olduğu bildiriliyor. Hastanede tedavisi süren yaralılardan 15’inin ise durumu ciddiyetini koruyor.

Saldırıda ölenler arasında çocuklarında bulunduğu bildiriliyor.

Amerika Dışişleri Bakanlığı, ölenler arasında iki Amerikan vatandaşının olduğunu açıkladı.

Ulusa seslenen Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande olağanüstü halin 3 ay daha uzatılacağını açıkladı. ''Terörle mücadeleye her koşulda devam edeceğiz. Fransa İslami terör tehdidi altındadır'' diyen Hollande, Fransa'nın Irak ve Suriye'deki etkinliğini de arttıracağını belirtti.

ABD Başkanı Barack Obama, Fransa’nın güneyindeki Nice kentinde düzenlenen terör saldırısını kınadı. Olayı, masum sivilleri hedef alan ‘korkunç bir terör saldırısı’ olarak niteleyen Obama, Fransız yetkililere her türlü yardımı yapmaya hazır olduklarını bildirdi.

ABD Başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti’yi temsil edecek aday Hillary Clinton, saldırıdan dolayı derin üzüntü duyduğunu dile getirirken Cumhuriyetçi aday Donald Trump saldırıyı ‘korkunç’ olarak niteledi.

Fransız polisi saldırıda başka şüphelilerin de yer alıp almadığıyla ilgili olay yerindeki incelemenin sürdüğünü açıkladı.

Görgü tanıkları, kamyonun ön camında muhtemelen polisin açtığı ateşten kaynaklanan kurşun delikleri olduğunu ve saldırganın kamyonu insanların üzerine sürmeden önce etrafa ateş açtığını söylüyor.

Fransa'da Kamyonla Saldırı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:34 0:00

Olay sırasında Nice’te bulunan, Amerika’nın Sesi yapımcılarından Linda Ringe, yerde yatan çok sayıda ceset gördüğünü belirtiyor.

Saldırı sonrası, çevredeki lüks otellerden birinin lobisi yaralılara müdahale etmek için oluşturulan acil servise dönüştürüldü. Bölgedeki tüm hastanelerde alarm durumuna geçti.

Görgü tanıkları olayın kasıtlı bir saldırı olduğundan emin olduklarını, çünkü kamyonun kurbanların üzerine sürüldüğü caddenin kutlamalar nedeniyle trafiğe kapalı olduğunu aktardı. Ayrıca şoförün zig zag çizerek hızla ilerlediği, böylece bariyerleri aşarak yayaların bulunduğu noktaya ulaştığı, insanlar kaçmaya çalıştıkça hızını daha da arttırdığı görgü tanıklarının aktardığı bilgiler arasında.

Perşembe gecesi yaşanan bu saldırı geçen yıldan beri Fransa’nın hedef olduğu üçüncü büyük terör saldırısı. Paris’i geçen yıl hedef alan eş zamanlı saldırılarda en az 130 kişi ölmüştü. Saldırıyı IŞİD üstlenmişti. Örgüt, daha önce de mizah dergisi Charlie Hebdo’nun editör toplantısını basarak 17 kişiyi öldürmüştü.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG