Erişilebilirlik

Fransa’da Kadınların Zaferi


Hollande yolu açtı, kadınlar hükümetin yarısını, parlamento’nun 4’te 1’ini aldı

Fransa bir taraftan devletin tüm gücünü elinde toplayan ‘Normal Cumhurbaşkanı François Hollande’ın ‘anormal’ başarısını, bir yandan da politikada kadınların önlenemeyen yükselişini konuşuyor. Cumhurbaşkanı François Hollande’ın ilk kez kadın-erkek sayısını 17-17 eşitlediği hükümetten sonra, dünkü genel seçimlerde Ulusal Meclis’in 577 sandalyeden 155’ini de kadınlar aldı. Hem bakan sayısı, hem de milletvekili sayısı açısından iki ayrı rekor kıran kadınların gözü şimdi de Parlamento başkanlığında.

Fransa’da son derece tartışmalı geçen seçimlerin kesin sonuçları dün belli oldu. Ulusal Meclis’in 577 sandalyesinden 322’sini alan sol zaferle ayrılırken, UMP de 100 sandalye kaybederek 22 yaşında parlamentoya girerek, daha önce 25 olan en genç vekil rekorunu da geçmiş oldu. Marion Le Pen, 27 yaşında paramentoya seçilen dedesi Jean Marie Le Pen’i de geçerek ailenin rekorunu da kırdı.

Normal cumhurbaşkanına anormal güç


‘Ben normal adayım’ sloganıyla Elysee’ye oturan Cumhurbaşkanı Hollande, genel seçimlerin de tamamlanmasıyla ‘anormal’ bir güç kazandı. Fransa’da anayasa uzmanlarının “16. Louis’den bu yana, 300 yılı aşkın süredir, yasama ve yürütme güçleri, ilk kez bu kadar net bir şekilde, tek elde toplandı” yorumunu yaptığı Hollande, yerel belediyeler, bölge yönetimleri, Senato, Meclis ve Elysee Sarayı’nı elinde tutuyor. Fransız siyasetinin önemli aktörleri 3 büyük sendika da Hollande’a destek veriyor. Liberation bu gücü, “Sol krallar gibi”, Le Monde, “Cumhurbaşkanı normal, durum anormal”, Le Figaro, “Fransa pembeye boyandı” başlıklarıyla verdi.

Kadınların topuk sesleri

Ülkede seçimlerin en önemli tartışmaları kadın adaylar etrafında döndü. Kadınlar Elysee Sarayı’nı alamasa da genel seçimlerde yeni bir rekora imza attılar. Seçimlerin en tartışılan kadını sosyalist Segolene Royal, rakibi Olivier Falorni’ye yenildi. Ancak partisinin sahip çıktığı Royal’e başka bir görev düşünülüyor. Aşırı sağ Front National’in lideri Marine Le Pen de 124 oy civarında küçük bir farkla seçimleri kılpayı kaybetse de 1989’dan bu yana Meclis’e giremeyen FN’i Meclis’e sokarak başka bir zafere imza attı. Rekor kıran başka bir isim de Marion Marechal Le Pen oldu. Üçüncü nesil genç Le Pen, 22 yaşında parlamentoya girerek, daqha önce 25 olan en genç vekil rekorunu da geçmiş oldu. Marion Le Pen, 27 yaşında paramentoya seçilen dedesi Jean Marie Le Pen’i de geçerek ailenin rekorunu da kırdı.

Valerie kılpayı kazandı

Seçimlerin kılpayı kazanan başka bir kadın vekili de, inkar yasasını gündeme getirerek Türkiye’de hayli tartışılan UMP’li Valerie Boyer oldu. Marsilya’dan, Ermeni kökenli seçmenin yoğun olduğu 1.bölgeden aday olan Boyer, 19 bin 689 oy ve yüzde 50.65 oy oranıyla seçimleri kılpayı aldı. Rakibi sosyalistlerin adayı Cristophe Masse ise 19 184 oy alarak yalnızca 505 oy farkı ile kaybetti.

Meclis’e kadın Başkan

Hükümette eşitliği yakalayan, Meclis’teki kadın sayısını ikiye katlayan feministlerin şimdiki hedefi Meclis Başkanlığı. Bu koltuğa hazırlanan Royal’in kaybetmesinin ardından, sosyalistlerin tecrübeli kadın pollitikacısı eski bakan Elisabeth Guigou, bu göreve talip oldu. Guigou, “Royal seçilseydi onu desteklerdim. Ama artık yeni bir durum ve ben bu göreve talibim” dedi. Guigou’nun yanısıra, PS’in ağır topları Claude Bartelone ve Jean Glavany de Mecls Başkanlığı’na talipler arasında.

Solun yoğun mesaisi

Uzun seçim sezonunu kapatan Fransa şimdi hükümetin atacağı adımları bekliyor. Başbakan Jean Marc Ayrault, seçimlerden sonra hükimetin istifasını Hollande’a sundu. Hollande da Ayrault’yu yeniden hükümeti kurmakla görevlendirdi. Yeni hükümet Perşembe günü, G-20 zirvesinden hemen sonra belli olacak. Bu arada 26 Haziran’da ilk toplantısını yapacak olan Meclis’te yeni başkan seçilecek, Meclis yeni seçimlere göre yeniden düzenlenecek. Hükümet acil reformları geçirmek için Meclis’i Temmuz ayı boyunca çalıştıracak. Yeni finans ve vergi yasası, kamu patronlarının maaşını aşağı çeken yasa, Cinsel tacize cezayı ağırlaştıran yasa gibi hazır olan yasaları birbiir ardına geçirecek. Ağustos ayından sonra ise büyük reformlar birbiri ardına Meclis gündemine gelecek.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG