Erişilebilirlik

Fransa'da İslamafobi Vakalarında Önemli Gerileme


Charlie Hebdo ve Paris saldırılarının ardından Müslüman topluluğa yönelik İslamafobi saldırıların artış gösterdiği Fransa'da, 2016 yılında Yahudilik ve Müslüman karşıtı ırkçı saldırıların yüzde 35 ila 44 oranında gerilediği tespit edildi.

Cihatçı saldırılar nedeniyle Fransız toplumunda Müslümanlara karşı eylemlerin artacağı korkusunu yaşayan Fransa derin nefes aldı. İçişleri Bakanlığı ile İslamafobi'ye karşı Birlik (CCIF) ve İslamofobi'ye Karşı Ulusal Gözlemevi (CFCM) 2016 yılı içinde gerçekleşen ırkçı saldırılarla ilgili 3 ayrı rapor yayınladı. Üç rapor da Fransız toplumunda ırkçı, antisemit ve İslamafobi içerikli sözü ya da fiziksel saldırıların önemli oranda azaldığını ortaya koydu.

İçişleri Bakanlığı rakamlarına göre, 2015 yılında sayıları 2 bini aşan (2035 olay) sözlü ya da fiziksel genel ırkçı saldırı vakalarının sayısı yüzde 44.7 oranında düşerek 2016 yılında 1.125'e geriledi. Özellikle antisemit ve İslamafobi eylemler yüzde 58.5 oranında azaldı. Bakanlık rakamlarına göre, 2015 yılında 808'e yükselen İslamafobi saldırıları 2016'da 335'e geriledi. Önceki yıl 429'a varan antisemit saldırılar ise 182'ye geriledi.

Bunun dışında kalan ırkçı nitelikli saldırıların sayısı ise 797'den yüzde 23 düşüşle 608'e düştü. İçişleri Bakanlığı bu rakamların Charlie Hebdo saldırısından önceki rakamların da gerisinde olduğunu vurguladı.

CCIF'in raporuna göre ise kadınlar İslamafobi saldırılarının temel hedefi olmaya devam etti, İslamafobi saldırıların yüzde 75'i kadınları hedef aldı. Bunda türban ve burkini tartışmaları etkili olduğu belirtildi.

Neden geriledi?

İçişleri Bakanlığı gerilemede, hükümetin bu yöndeki çalışmalarının ve ırkçılık karşıtı kampanyalarının etkili olduğunu vurguladı. İçişleri Bakanı Bruno Le Roux, "Bu rakamlar elbette yeterli değil. Mücadele, bu saldırılar tümüyle bitene kadar sürecek. Ama önemli düşüş oranları çok cesaret verici" dedi.

CCIF Başkanı Marwan Mohammed ise, "Bu düşüşün iyi ve kötü nedenleri var. Ama temel neden Müslümanlara yönelik büyük bir empati ve dayanışma sergilenmesidir. Ayrıca İslamafobi karşıtı örgütlerin çalışmalarının sonucudur" dedi. Irkçı saldırılara maruz kalan kurbanların suç duyurusunda bulunmakta halen çekindiğini anlatan Mohammed, "Bizi arayan insanları yargıya başvurma konusunda giderek daha çok ikna ediyoruz" dedi. Mohammed, OHAL uygulamaları çerçevesinde yaşanan kurumsal islamofobi davranışlarına dikkat çekti ve "devlet kurumları içinde yaşanan bir islamafobi'ye izin verilmemesi" uyarısında bulundu.

CFCM temsilcisi Abdullah Zekri de, valiliklerin ibadet mekanlarında aldıkları güvenlik önlemlerinin de bu düşüşte etkili olduğunu söyledi. Zekri, "2016 yılında toplam 1098 cami ve ibadethane polis korumasına alındı. Bazı camilerde video kamerlarının yerleştirilmesi de etkili oldu. Devlet bu önlemler için 2015'te 756 bin Euro, 2016'da da 341 bin Euro harcadı" dedi.



STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG