Erişilebilirlik

Fransa’da İnkar Yasası Yeniden Meclis’te


Ermani soykırımını inkar yasasını sunan Marsilya milletvekili Valerie Boyer
Ermani soykırımını inkar yasasını sunan Marsilya milletvekili Valerie Boyer

Fransa’da uzun yıllar tartışılan ve Türkiye ile Fransa’nın neredeyse köprüleri atma noktasına gelmesine yol açan İnkar Yasası, yeniden Fransız Meclis’inin gündemine geldi. Cumhuriyetçi (LR) milletvekili Valerie Boyer, “Fransa’da yasayla kabul edilen Ermeni soykırımını inkar edenlere 5 yıla kadar hapis ve 45 bin Euro para cezası verilmesini” içeren yasayı yeniden Meclis gündemine aldırdı. Ancak Meclis Genel Kurulu’nda yasa üzerinde yapılan görüşmelerde Boyer, “son derece özensiz ve alelacele bir metin” hazırlamakla suçlanırken, yasa önerisi 12’ye karşı 26 oyla yeniden yazılmak üzere komisyona havale edildi.

Yasa önerisi sert eleştirildi: “Bir gecede yazılmış”

Görüşmelerde ilk sözü alan Valerie Boyer, “Soykırımın yüzüncü yılında bu randevuyu kaçırmayın. O dönem Ermeniler, Keldaniler, Asuriler soykırıma uğradı. Şimdi aynı yerlerde Yezidiler ve doğunun hristiyanları soykırıma uğruyor. Sizden bu yasayı destekleminizi istiyorum” dedi.

Ana muhalefet Cumhuriyetçiler Partisi (LR) ve merkez sağ UDI milletvekilleri Christian Kert, François Rochebloine ve Julien Aubert, Valerie Boyer’in önerisine destek verdiler. Radikal gurup sözcüsü Joel Giraud ise, “Radikal gurup olarak yasanın yeterince açık olmadığını gördük. Yasanın hazırlayıcısı dahi kendi yasanını önerge ile komisyonda değiştirdi. Biz bu oylamaya katılmayacağız” dedi.

“Hükümet üzerinde çalışıyor”

Hükümet adına söz alan Bruno Le Roux, “Bugün bu konunun tarihi ve politik boyutu değil, hukuki boyutu tartışılmaktadır. Bu yasa Anayasa Konseyi tarafından reddedilmiştir. AİHM’in Perinçek kararı ortadadır. Danıştay’ın da bu konuda uyarıları var. Hükümet bu içtihatlar çerçevesinde çalışmalarını sürdürmektedir. Hazırlanan metin ise hukuki boyutu karşılayacak nitelikte değildir. Bu haliyle kabul edilirse Anayasa Konseyi yeniden ve hızla reddeder” diye konuştu.

Boyer’e sert eleştiri

Sosyalist Gurup adına konuşan milletvekili Hugues Fourage da, “Yeni bir başarısızlık riskini almamalıyız. Hazırladığınız yasa tamamlanmamış. Eksiklerle dolu. Siz bile kendi getirdiğiniz yasadan emin değilsiniz. Önerinin ikinci, üçüncü, dördüncü maddesi iptal edildi. Beşinci maddesini yeniden düzenlediniz. Size yasanın isminin bile hatalı olduğundan söz etmeye dahi gerek yok. Ermeni dostlarımızın umutlarıyla oynamamalıyız. Bu nedenle gerçek ve detaylı bir yasa getirilmesi için komisyona sevkedilmesini öneriyorum” dedi.

“Cezalar orantısız”

Sosyalist grup adına söz alan Marie-Anne Chapdelaine daha da sert eleştiriler getirerek, “Bir gecede yazılan bu yasa beklentilere yanıt vermekten son derece uzak. Uluslararası belgeleri, Gaysot Yasası’nı ve Anayasa Konseyi’ni dikkate alınmadan hazırlanmış. Hukuki olarak incelenecek nitelikte değil. Üstelik Gaysot Yasası’nı da zayıflatacak bir girişim. Anayasa Konsey’inin ve AİHM’in aldığı Perinçek kararını da tanımıyor” dedi. Chapdelaine, inkar suçu işleyenlere 5 yıla kadar hapis ve 45 bin Euro para cezası öngören yasa önerisindeki miktarların da orantısız olduğuna dikkat çekerek, “Bu yasada ağır hapis ve para cezası var. Miktarlar, eylemle orantısızdır. AİHM’in bu yönde de inceleme hakkı olduğunu unutmayın” dedi.

“Wikipedia vekil”

Daha önce de “soykırım tezlerini Wikipedia’dan aldığı cümlelerle yasa gerekçesine kopyaladığı için eleştirilen” Boyer söz alarak, “Acıklı bir tavır sergiliyorsunuz. İçeriği değil, tekniği tartışıyorsunuz. Hollande da bu yasayı getireceğine söz vermişti. Parlamento çalışmasının doğasında vardır değişiklik yapmak. 25 Kasım’dan beri bu metin üzerinde kimse değişiklik istemedi. Şimdi mi karşı çıkıyorsunuz” dedi. Boyer’in eleştirilere rağmen yasanın görüşülmesinde ısrar etmesi üzerine Sosyalistler adına söz alan Bruno Le Roux, eleştirinin dozunu artırdı. Le Roux, “Bu metin alelacele yazılmış. Olayın ciddiyetiyle ilgisiz. Hazırlıksız, kötü yazılmış. Peki neden bu kadar alelacele getiriliyor bu yasa? Bu metni reddetmiyor, komisyona havale edilmesini istiyoruz” diye konuştu.

Hukuki süreç

Ardından Boyer’in yasa önerisi, 38 oyun geçerli olduğu oylamada, 12’ye karşı 26 oyla reddedilerek komisyona havale edildi. Fransa, 18 Ocak 2001’de oy birliğiyle kabul edilen bir yasayla soykırımı resmen tanıdı. Boyer tarafından verilen inkar yasası Ocak 2012’de parlamentoda kabul edildi ancak 2012’de kabul edilen inkar yasası Anayasa Konseyi tarafından 28 Şubat 2012’de “Anayasanın ifade özgürlüğüne aykırı olduğu” gerekçesiyle reddedildi. AİHM ise, Ekim 2015’te, İsviçre makamlarının “inkar suçundan” yargıladığı Doğu Perinçek hakkındaki kararı bozmuştu.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG