Erişilebilirlik

Fransa'da Çifte Saldırı


Fransa'da Perşembe sabahı iki ayrı yerde çifte saldırı yaşandı. Birbiri ardına yaşanan iki ayrı saldırı olayı, terör saldırılarla sarsılan ülkede yeniden korku yarattı.

Fransa'da Çifte Saldırı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00


Sabah saatlerinde IMF'nin Paris İena Caddesi'ndeki binasında, IMF Avrupa Şefi'ne gönderilen bir zarf, zarfı açan sekreterin yüzünde patladı. Patlama sonucu, Dünya Bankası'nın da kullandığı ve çok sıkı korunan bina zarar görmedi. Bilimsel polis ve anti terör polisleri binaya müdahale ederken, binada bulunan 150 kişi de binadan çıkarıldı.

Zarfı açan IMF Şefi'nin sekreteri ellerinden ve yüzünden yaralandı. Zarfın içinde el yapımı olduğu belirlenen 30 cm. boyunda patlayıcı olduğu tespit edildi. Patlayıcının tavana ulaştığı ancak binanın zarar görmediği belirtildi.

Bina etrafında güvenlik çemberi oluşturuldu, asker ve polislerden oluşan geniş bir ekip binayı güvenlik çemberine ve incelemeye aldı.

Paris Emniyet Müdürü Michel Cadot, "Patlayıcı, bomba değil, bizim piroteknik dediğimiz büyük çapta bir havai fişek ve el yapımı. Kurban patlama sonucu şarapnel parçaları nedeniyle yaralandı. Kulak zarında zedelenme söz konusu. Diğer yaraları ise hafif" diye konuştu.

Soruştumayı Paris Anti-terör savcılığı üstlendi.

Hollande: "Yeni bir saldırıyla karşı karşıyayız"

Toulon kenti yakınlarında temaslarda bulunurken olaya ilişkin açıklama yapan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, "Yeniden bir saldırı ile karşı karşıyayız. Bu bir saldırıdır, başka kelime yok. Sorumluları en kısa zamanda bulunacak" dedi.

IMF Başkanı Christine Lagarde da, saldırıyı kınayarak, "Bir çalışanımızın yaralandığı saldırıdan haberdar edildim. Derhal büromuz ile temasa geçtim. Gönlüm oradaki çalışma arkadaşlarımızla. Bu alçak saldırıyı kınıyorum. IMF çalışmalarını sürdürecek" dedi.

Başbakanlık binasında ilgili bakanlarla güvenlik zirvesi toplandı.

Saldırının Fransız Adalet Bakanı Jean Jacques Urvoas'ın, terör saldırılarının ardından getirilen olağanüstü hal uygulamasına artık gerek olmadığını, seçimlerden sonra OHAL'in kaldırılacağını açıklamasının ertesi günü yaşanması dikkat çekti.

Olayın dün Berlin'de Alman Maliye Bakanlığı'na gönderilen patlayıcı yüklü paket saldırısıyla bir ilgisi olup olmadığı da henüz bilinmiyor.

Güney'de bir lisede silahlı saldırı

Paris'te IMF ve Dünya Bankası'nın ortak kullandığı binada meydana gelen patlayıcı yüklü zarf olayından kısa bir süre sonra güney kenti Grasse'da silahlı bir kişi Alexis de Tocqueville Lisesi'ne saldırdı. Elinde iki tabanca ve bir av tüfeğiyle okula gelen kişi okul müdürünün de aralarında bulunduğu 3 kişiyi yaraladı.

Hızla olay yerine gelen polis, saldırgan genci kısa sürede yakaladı. Gencin 17 yaşında bir liseli olduğu ve hedefinin okul müdürü olduğu ortaya çıktı. Okulda kısa süren bir panik yaşanırken, veliler çocukları hakkında bilgi almak için okul kapısında toplandı.

Polis, yakalanan gencin sabıka kaydı bulunmadığı ve aynı okulda öğrenci olduğunu doğruladı. Okul müdürünün yanısıra bir öğrencinin saldırı nedeniyle, 6 öğrencinin de panik sırasında yaralandığı belirtildi. Polis tarafından yakalanarak gözaltına alınan liseli gencin saldırıyı tek başına gerçekleştirdiği açıklandı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG