Erişilebilirlik

Fransa’da İktidar Partisi Bölgesel Seçimleri Kaybetti


Fransa’da İktidar Partisi Bölgesel Seçimleri Kaybetti
Fransa’da İktidar Partisi Bölgesel Seçimleri Kaybetti

Fransa’da iktidar partisi Halk Hareketi Birliği son derece kritik bir dönemde yapılan ve test niteliğinde olan bölgesel kanton seçimlerini kaybetti. Seçimlerin ikinci sonucu ise, Fransız aşırı sağcı parti Front National’in anketlerdeki yükselişi seçimlerle de kanıtlandı.



Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin Libya’ya askeri müdahale girişiminin başını çekmesinin gölgesinde geçen ve test niteliğinde olan bölgesel kanton seçimlerinin ilk turu dün Fransa genelinde yapıldı.

Pazar günü yapılan ilk tur seçimlerin en önemli sonucu halkın sandığa gitmemesi oldu. Fransa tarihinde ilk kez kanton seçimlerinde seçmenin yalnızca yüzde 36’sı sandık başına gitti. Seçimleri yüzde 26 oy oranı ile ana muhalefet Sosyalist Parti aldı. Halk Hareketi Birliği UMP yüzde 16, aşırı sağ Front National ise yüzde 15 oy aldı. Seçimlerde, Libya lideri Kaddafi’ye karşı başlattığı askeri müdahalenin popülaritesini arttırması beklenen Sarkozy’nin partisinin PS’in bu kadar gerisinde olması sürpriz yarattı.

Bölgesel kanton seçimlerinin önemli bir özelliği de önümüzdeki yıl yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin de provası niteliğinde olmasıydı. Seçmen ve politik çevreler, aşırı sağ politikalarıyla kamuoyunda ciddi destek bulan ve anketlerde birinci parti çıkan Front National’in bu yükselişinin sandığa yansıyıp yansımayacağını merak ediyordu. Seçim sonuçları, Front National’in anketlerdeki yükselişinin de doğru bir saptama olduğunu ortaya çıkardı. Ocak ayında babasından devraldığı parti genel başkanlığı görevini başarıyla götüren Marine le Pen Genel Başkan olarak ilk kez katıldığı seçimlerde önemli bir skor elde etti.

Bu arada Japonya’daki nükleer tehlikenin ardından oylarının artması beklenen Yeşiller Partisi de beklenen sıçramayı yapamayarak yalnızca yüzde 7 oy aldı. Tepki oylarını toplayan radikal sol blok da yüzde 8 oranında oy aldı.

Fransa’da iki turlu olarak yapılan kanton seçimlerinde yüzde 50’nin üzerinde oy alan aday doğrudan kazanıyor, ancak hiçbir adayın yüzde 50’yi geçememesi durumunda en yüksek oy alan iki aday ikinci turda yarışıyor. Önümüzdeki hafta boyunca iktidar ve muhalefet partileri aşırı sağın bölge yönetimlerini kazanmaması için ittifak arayışına girecek.

Bu çerçevede ilk açıklamayı yapan iktidar partisi UMP Genel Başkanı Jean François Cope, aşırı sağ ile koalisyona gitmeyeceğini duyurdu. Sol partiler ise ortak açıklama yaparak, sol seçmeni birleşmeye çağırdı.

Özetle, ne Libya çıkışı Sarkozy’nin seçimlerde hezimete uğramasını engelledi, ne de Yeşiller Partisi, Japonya’daki nükleer tehdidin ardından oylarını artırabildi. Bölge seçimlerinde ikinci tur önümüzdeki Pazar günü yapılacak.

XS
SM
MD
LG