Erişilebilirlik

Fransa'da Haşema Polemiği


Fransa'nın Akdeniz sahilindeki kenti Marsilya'da bir su parkında bir derneğin özel bir gün düzenleyerek "2 parça mayoyla gelmemeniz konusunda size güveniyorum. Burkini-celaba (haşema) onaylanmıştır" açıklaması önce kentte, ardından da bütün Fransa'da büyük polemik başlattı.

Marsilya'da Müslüman kadınların kurduğu "Smile 13" adlı dernek, kentteki Speed Water Park adlı su parkında 10 Eylül'de düzenleyecekleri etkinliğin afişinde ve Facebook duyurusunda, "AWRA kurallarına uyacağınız konusunda size güveniyorum. Yani iki parça mayoyla gelmeyin. Vücut göğüs hizasından diz hizasına kadar kapalı olmalı. Park, istisnai olarak burkini-celaba (haşema) mayolarını onaylamıştır" ifadelerini kullandı. Ve "Elbette erkek yüzme hocaları olacak. Bu nedenle derneğimiz park yetkilileriyle görüşerek burkini ile yüzülmesi için istisnai olarak onay almıştır. Ayrıca 10 yaşın üstündeki erkek çocuklarınızı da getirmeyiniz" denildi.


"Bu bir provokasyon"


Etkinlik afişi, iktidar ve muhalefetin yanısıra sağ ve sol partilerden sert tepki gördü. Sol Parti (DVG) Marsilya Senatörü Michel Amiel, "Kamu düzenini bozacağından endişe ettiğim bu etkinliğin durdurulması için karar aldıracağım. Bu girişim tam bir provokasyondur.” dedi.
Cumhuriyetçiler (LR) Marsilya Milletvekili Valerie Boyer de, "Bu girişim, kadınlık onuruyla ve bizim temel ilkelerimizle de ilgilidir. Bunun bireysel haklarla bir ilgisi yoktur, radikal İslam’ın üniformasıdır ve yavaş yavaş toplumu ele geçirme isteğinin bir parçasıdır" diye konuştu.
"Birlikte yaşama ideali bitmiştir"
Aşırı sağ parti Front National'in (FN) Marsilya Senatörü Stephane Ravier de, "Birlikte yaşam ideali bitmiştir" başlığıyla yayınladığı açıklamada, "Bu girişim göstermiştir ki, Müslüman temsilcilerinin güven veren açıklamalarının ötesinde, bir grup Müslüman cumhuriyetimizin değerlerinden kendilerini soyutlayıp, kendi istekleriyle, kendilerini toplum dışına itmektedir. Etkinliğin iptalini isteyeceğim" ifadelerini kullandı.

İktidardaki Sosyalist Parti'nin (PS) Belediye yöneticisi Stephane Mari ise, "Böylesine bir eylem elbette medyatik olacaktır ve bu amaçla düzenlenen eylem cumhuriyetimize bir bıçak darbesidir. Nefret ve dışlama değerlerini taşıyanları teşvik etmiştir" diye konuştu.


"İç savaş kaygısı"


Ne "Smile 13" derneği, ne de su parkı yönetimi medyanın bu konuya ilişkin sorularını yanıtladı. Ancak Fransa'da Rouen kenti yakınlarında bir kilisede 2 IŞİD militanının bir rahibin başını keserek öldürdüğü saldırının ardından Fransız toplumunda Müslümanlara olan tepki büyüyor. Müslüman toplumu bu saldırıları desteklemediklerini açıklasa da, ülkede "Fransa tarzı bir İslam" oluşturulmasına ilişkin çalışmalar da tüm hızıyla devam ediyor. İstihbarat birimleri ülkede radikal Müslümanlarla radikal sağ arasında "iç savaş" çıkmasından endişe ediyorlar. OHAL uygulamasına rağmen ülkede IŞİD saldırılarının engellenememesi sosyalist hükümete güveni azaltarak, sağ ve aşırı sağ partilerin oylarını yükseltiyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG