Erişilebilirlik

Fransa'da Emeklilik Reformuna Karşı Protesto


Fransa’da çalışanlar emeklilik reformunu protesto etmek için üçüncü kez greve çıktı. Yaklaşık 2 milyon kişinin katıldığı gösterilerde çalışanlar adeta ülkeyi salladı. Hükümetin krizin faturasını çalışanlara ödettiğini savunan sendikalar, emeklilik yaşını 60’tan 62 ye çıkaran reformu protesto etmek üzere Fransa genelinde grev çağrısı yaptı. 6 büyük sendika birliğinin çağrısıyla düzenlenen genel greve bu kez eğitim, postane ve demiryolu çalışanları öncülük etti. Okullarda ders yapılmadı, hava ve demiryolu seferleri aksadı. 2 milyona yakın kişi işlerini bırakarak bugün sokaklarda hükümete tepkisini dile getirdi.

Ülkede yaşamı durduran grevistler başkent Paris başta olmak üzere çeşitli ketlerde 200 gösteri düzenlendi. Başkent Paris’te yüzbinlerce kişi yürüdü, Marsaille kentinde göstericilerin sayısı 120 bini buldu. Ülkenin en büyük sendikal birliği CGT lideri Bernard Thibault katılımın 2 milyona ulaştığını açıkladı.

Anketler Fransızların yüzde 60’ının emeklilik yasasına karşı olduğunu gösteriyor. Sendikalar hükümetten emeklilik yasasını geri çekmesini istiyor.

Grevciler sokakta hükümeti protesto ederken, dünya kupasından büyük skandallar ve yenilgiyle ayrılan milli futbolcuların ülkeye dönüşünün de aynı saate denk gelmesi tartışmaları alevlendirdi. Milli takım eski kaptanı Thiery Henry’nin, kendi talebi üzerine Elysee Sarayı’na gelerek, gizli girişten geçip Nicolas Sarkozy ile görüşmesi işçileri daha da öfkelendirdi. Ülkede milyonlarca işçi ayakta iken, aynı saatlerde gündemini futbola ayıran cumhurbaşkanını protesto etti.

İşçiler seslerini artan bir tonda hükümete duyurdu. Ancak Hükümet ile sendikalar arasındaki bilek güreşi yaz boyunca devam edecek. Yarın Başbakan François Fillon grevlere ilişkin hükümetin değerlendirmesini açıklayacak. Hükümet, emeklilik yaşından geri adım atmamakta kararlı.

Sendkalar da Hükümeti sarsmakta kararlı. Bundan 4 yıl önce yeni iş sözleşmeleri direnişinde olduğu gibi 3 milyon insanı sokağa dökerek, yasayı geri çektireceklerini dile getiriyorlar. Çalışanların cephesinden gelen açıklamalar Fransa’yı Eylül ayında da günlerce süren büyük grevlerin beklendiğine işaret ediyor.

XS
SM
MD
LG