Erişilebilirlik

Fransa'da Ulusal Cephe Şoku


Aşırı sağcı Ulusal Cephe lideri Marine Le Pen
Aşırı sağcı Ulusal Cephe lideri Marine Le Pen

Paris'te düzenlenen terör saldırılarının ardından Fransız halkı, çareyi, Bölge Seçimleri'nde aşırı sağcı parti Ulusal Cephe'ye yönelmekte aradı. Sonuçlar ulusal çapta şok etkisi yarattı. Bunun nedeni, Ulusal Cephe'nin birinci parti olma yolundaki başarısını pekiştirmesi

Fransa’da Bölge Seçimleri’nde uzun süredir zirveyi zorlayan aşırı sağ parti Front National’in zaferi büyük şok yarattı. Yalnızca Front National’in zafer kazanması değil, karşısında güçlü bir alternatif olmaması ve Fransa’nın aşırı sağ, sağ ve sosyalistler olmak üzere 3 büyük partiye bölünmesi de güç bir sonuç ortaya çıkardı. Paris saldırılarının ardından “güvenlik korkusu” yaşayan Fransızlar, çareyi Front National’i seçmekte buldu. İktidarın Paris saldırılarının ardından aldığı sert güvenlik önlemleri büyük hezimet yaşamasını önlerken, merkez sağ Cumhuriyetçiler de beklediği zaferi elde edemedi. Sosyalistler, “Cumhuriyet için geri çekilme” stratejisi izlerken, Cumhuriyetçiler, “çekilmeyeceğiz” diyerek Ulusal Cephe'ye karşı alternatif olma stratejisini uygulamaya koydu.


Fransa, Bölge Seçimleri’nin ilk turunun ardından, Ulusal Cephe’nin ülkenin birinci partisi olma iddiasını güçlü bir şekilde teyit etmesinin şokunu yaşıyor. Anketler bu şokun geleceğini uzun süredir haber verse de, Fransızlar “terör korkusu mu?”, yoksa “aşırı sağ korkusu mu?” ikilemi yaşıyor. Bu korku seçmenin önemli bir bölümünü Ulusal Cephe'yi desteklemeye itti. Ulusal Cephe, Fransa’nın 13 bölgesinin 6’sında birinci parti oldu. İlk sayımlarda 7 bölgede birinci olan Ulusal Cephe, Normandiya bölgesinin yeniden sayılması sonucu bu bölgeyi yalnızca 1239 oy farkla sağın adayı Herve Morin’e kaptırınca 6 bölgede lider oldu.


Ezeli rakipler aynı manşette buluştu


Seçim sonuçlarını ülkenin ana akım medyası “bir felaket haberi” gibi duyurdu. Fransa’nın büyük gazetelerinden sağ eğilimli Le Figaro, en büyük rakibi Komünist Parti’nin yayın organı olarak tanınan L’Humanite gazetesiyle aynı manşette buluştu. Her iki gazete de Ulusal Cephe’nin zaferini “Şok” manşetiyle duyurdu. Liberation gazetesi ise, “Geliyor” manşetini atarak, Marine Le Pen’in 2017’de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerine de iddialı bir biçimde hazırlandığına dikkat çekti. Fransızca yayın yapan Belçika gazetesi Le Soir da, Belçika ile sınırı olan iki bölgede de Ulusal Cephe'nin birinci geldiğini belirterek “Mare Noir/ Kara Dalga” manşetini attı.


Babasını atmak pahasına zafer


Dün yapılan seçimlerin ilk turunda Ulusal Cephe yüzde 30 oy alarak ülkenin birinci partisi oldu. Marine Le Pen, göreve geldikten sonra yenilediği partiden “Yahudi karşıtı söylemleri nedeniyle” babasını atmak pahasına partinin ilerleyişi önündeki tüm engelleri kaldırdı ve sadece 5 yılda ikinci kez ülkenin en büyük partisi olma başarısını gösterdi. Ulusal Cephe, 2014’te yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde de yüzde 24.9 oy oranı ile birinci parti olmuştu. Parti, bir önceki bölge seçimlerinde oyların yüzde 11.4’ünü alırken, Marine Le Pen’in liderliğinde oy oranını 3 katına çıkardı.


Anketlere göre yüzde 29 civarında oy alması beklenen Cumhuriyetçiler (LR) ve Merkez Sağ (UDI) ittifakı ise yüzde 27 oy aldı. Ulusal Cephe, bugüne kadar yapılan bölge seçimlerinde hiçbir bölgede kazanamamıştı. Bu seçimlerde eğer “Ulusal Cephe'ye karşı ittifak” engelini aşarsa en az 3 bölgede kazanma ihtimali bulunuyor.


“Cumhuriyet için geri çekiliyoruz”


İktidardaki Sosyalist Parti (PS) yüzde 23 oy oranı ile beklenenin iki puan üzerinde oy aldı. Bretagne ve Aquitaine-Limousaine-Poitou Charente bölgesinde birinci gelen Sosyalist Parti, başkent Paris’in de içinde olduğu İle de France bölgesinde Meclis Başkanı Claude Bartelone’u aday göstererek yarışta kalmayı başardı. PS, ilk turda yüzde 6.5 oy alan Yeşiller ile yüzde 4.1 oy alan Radikal solu (FG) birleştirerek Paris ve banliyölerini kapsayan İle de France’ı kazanarak aldığı ağır yenilgiyi hafifletmeye çalışıyor. Sosyalist Parti Genel Sekreteri Jean Christophe Cambadelis, Ulusal Cephe’nin kazandığı 3 büyük bölge Nord Pas de Calais, Provence Alpes Cote d’Azur ve Büyük Doğu bölgelerinde “Ulusal Cephe'ye karşı cumhuriyetçi blok kurmak” amacıyla adaylarını çektiğini açıkladı. İki sosyalist aday bu karara uyarken, Büyük Doğu adayı karara karşı gelerek çekilmeyeceğini kaydetti.


“Sosyalist Parti'nin toplu intiharı”


İki tur arasında pazarlıklar kıran kırana geçecek ve adaylar, sağ Ulusal Cephe'ye karşı oyları kendisine çekerek bölge yönetimlerini kazanmayı hedefleyecek. Sol ise, sağın önde olduğu bölgelerden çekilerek kendisinin önde olduğu bölgelerde kazanmayı hedefleyecek. Aşırı sağ ise sol ve sağın “tepki oylarını” toplayarak zafer elde etmeye çalışacak. Ulusal Cephe, sol seçmene ”birinci turda kime oy verirseniz verin, ikinci turda bize güç verin” çağrısı yaptı. Marine Le Pen, Sosyalist Parti’nin “Ulusal Cephe'ye karşı adaylarımızı çekiyuruz” stratejisinin ise “toplu bir intihar” olduğunu belirterek, “Bu ayrıca sol seçmene büyük bir hakarettir. Seçmen kime oy vereceğine kendisi karar verir. Ne yapacaklar, burunlarından tutup, sandığa götürüp, zorla rakipleri için oy mu kullandırtacaklar?” diye konuştu.


Önümüzdeki Pazar günü yapılacak ikinci tur seçimlerde Sosyalist Parti’nin adaylarını çektiği 2 bölge hariç tüm bölgelerde 3’lü yarış yaşanacak.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG