Erişilebilirlik

Fransa Euro 2016 İçin OHAL’i Uzatıyor


Fransa Euro 2016 İçin OHAL’i Uzatıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:21 0:00

Cannes Fim Festivali 11 Mayıs'ta, UEFA ise 10 Haziran'da start alıyor. Ve terör tehdidi en yüksek seviyede olan Fransa'da hükumet ve güvenlik güçleri diken üstünde. Fransa'nın 3 özel birimi, ilk kez ortak operasyon yaparak, Paris’in ünlü ve merkezi Montparnasse Garı'nda operasyon denemesi yaptı.

Günlerden 20 Nisan, Çarşamba günü, saat gece 01.30 ...Ellerinde kalaşnikofla, 9 saldırgan Montparnasse Garı’nı basıyor. Katlarda dolaşmaya, buldukları herkesi rehin almaya başlıyorlar. Elit Birimi, GIGN ve RAID birimleri, yani elit güvenlik güçleri, polis ve jandarmadan oluşan 150 kişilik özel güvenlik ekibi, ilk kez birlikte ortak operasyon yaparak, terör saldırısından sadece bir kaç dakika sonra Montparnasse Garı'na geliyor. Girişte bir terörist ateş açıyor, bir polis yaralanıyor, polis teröristi öldürüyor. Üst katta ise pek çok rehine ve bir çanta dolusu patlayıcı var...

Bir gün sonra, 21 Nisan Perşembe günü, sabahın ilk ışıkları... Dünyanın en büyük sinema buluşması olan Cannes Uluslararası Film Festivali'nin yapıldığı bütün sinema dünyasının tanıdığı "Croisette" diye anılan ünlü binadayız. Teröristler, George Clooney, Julia Roberts, Steven Spielberg, Woody Allen ve daha pek çok ünlü isminin katıldığı Festivali basıyor. Hemen yanındaki Carnot Lisesi, Stanislas Enstitüsü de eş zamanlı olarak teröristlerin saldırısına uğruyor.

Şimdiden korkmaya gerek yok, bu etkinlikler henüz başlamadı, bütün bunlar sadece mizansen. Fransız polis ve jandarması, olası terör saldırılarına hazırlanıyor.

Fransa'nın 3 özel birimi, ilk kez ortak operasyon yaparak, Paris’in ünlü ve merkezi Garı Montparnasse’da operasyon denemesi yaptı. Cannes Film Festivali binası ve civarında yaşanan terör saldırıları da sadece bir denemeden ibaretti. Ancak Cannes 11 Mayıs'ta, EUFA ise 10 Haziran'da start alıyor. Ve terör tehdidi en yüksek seviyede olan Fransa'da hükumet ve güvenlik güçleri diken üstünde çalışıyor.

UEFA için 2.5 milyon yabancı bekleniyor

Brüksel saldırılarında yakalanan zanlıların, "UEFA’ya saldırı hazırlığındaydık" ifadelerinin ardından da hazırlıklar ve güvenlik önlemleri maksimum seviyeye çıkarıldı. Bir tarafta, Euro 2016, dünyaca ünlü uluslararası bisiklet yarışması Tour de France ve dünya sinemasının pek çok ünlü simasını ağırlayacak olan Cannes Film Festivali var. Bir tarafta da Paris'in tam ortasında Republique Meydanı'nda her gece çalışma yasasını ve işsizliği protesto eden "Gece Ayakta" hareketi...

Fransa'nın çeşitli kentlerindeki stadyumlarda 10 Haziran- 10 Temmuz tarihleri arasında yapılacak Euro 2016 karşılaşmaları için, fiyatları 25 Euro ve 895 Euro arasında değişen 2 milyonun üzerinde bilet satıldı. Toplam 2.5 milyonu yabancı olmak üzere 7-8 milyon seyirci bekleniyor. Tour de France ve Cannes Film Festivali'ne katılım ise onbinleri buluyor.

OHAL Bakanlar Kurulu'nda

Birbiri ardında yaşanacak uluslararası etkinlikler nedeniyle Fransız hükümetini ve polisini hayli zorlu bir dönem bekliyor. Bakanlar Kurulu, Kasım ayındaki saldırıdan bu yana iki kez uzatılan Olağanüstü Hal’in UEFA sonuna kadar, Mayıs ayından itibaren 2 ay daha uzatılmasını öngören yasayı tartıştı.

Cumhurbaşkanı François Hollande, "teröre boyun eğip, bu etkinlikleri iptal edemeyiz" dedi.

Başbakan Manuel Valls ise, “olağanüstü hali olağanlaştırmak gibi bir amaçlarının olmadığını ancak UEFA sonuna kadar uzatılmasının aşırı öneme sahip olduğunu” söyledi.

Fransız halkı "Olağanüstü hal" uygulamasının artık gerekli olmadığını düşünüyor. Ancak anketlerde popülaritesi bir hayli düşük olan Fransa cumhurbaşkanı François Hollande, 2017 cumhurbaşkanlığı seçimlerine bir yıl kala, bir saldırı riskini almak istemiyor. OHAL'i kaldırması durumunda meydana gelebilecek bir saldırı, hele de uluslararası buluşmalarda olabilecek bir saldırı, "Hollande'ın gereken önlemi almadığı" eleştirilerine maruz kalması için yeterli olacaktır.

26 Mayıs'ta parlamento gündeminde

İçişleri Bakanlığı ise, halen Meclis görüşmeleri devam eden ve güvenlik önlemlerini ağırlaştıran Ceza Yasası reformu tamamlanmadan OHAL'in kalkmasını istemiyor.

İktidara destek veren "solun solu" hükümeti "olağanüstü hali olağanlaştırarak ülkeye korku yaymakla" eleştiriyor. Muhalefet ise iktidarı "amatörlükle ve basiretsizlikle" suçluyor.

Ancak muhalefet de iktidar ortakları da Euro 2016 ve Cannes Film Festivali'nin teröristlerin açık hedefi olduğunu bildikleri için OHAL'in süresini "son bir kez ancak 3 değil 2 ay boyunca" uzatmaya sıcak bakıyor.

Hükümetin kabul ettiği ve OHAL'i Mayıs ayı sonundan itibaren 2 ay süreyle uzatmayı öngören tasarı, 26 Mayıs günü Parlamento gündemine geliyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG