Erişilebilirlik

Fransa’da Aşırı Sağın Tarihi Zaferi


 Marine Le Pen
Marine Le Pen

Paris saldırılarının ardından artan güvenlik korkusu yaşayan Fransız seçmeni, bölge seçimlerinde beklenen sonuca imza attı. Ülkede 2017’de yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce, son büyük seçim olan bölge seçimlerinde, aşırı sağ parti Front National, tarihi bir zafere imza attı. FN yüzde 30’a yakın oyla birinci parti olurken, Partinin lideri Marine Le Pen, Nord Pas de Calais Picardi bölgesinde yüzde 41 oyla birinci geldi. Yeğeni Marion Marechal Le pen de Provence Alpes Cote-d’Azur bölgesinde 41.9 oy alarak ezici farkla birinci oldu. FN, ilk turda 7 bölgede birinci olmayı başardı.

Paris’te yaşanan cihatçı saldırıların ardından Cumhurbaşkanı François Hollande’ın popülaritesi 22 puan birden artarak yüzde 50’ye ulaşmıştı. Hollande ve iktidardaki sosyalist Parti, saldırılardan sadece 3 hafta sonra yapılan Bölge Seçimleri’nde de aynı eğilimin gerçekleşmesini umut ediyorlardı. Ancak anketler, sonucun değişmeyeceğini, FN’in yüzde 30 ile birinci parti olacağını gösteriyordu.

Dün yapılan seçimlerin ilk turu anketleri haklı çıkardı. İlk tahminlere göre, Front National (FN) yüzde 29,5, Cumhuriyetçiler (LR) ve Merkez Sağ (UDI) yüzde 27, iktidardaki Sosyalist Parti (PS) yüzde 23, Yeşiller 6.5, Radikal sol (FG) yüzde 4.10 oranında oy aldı. Seçimlerin resmi olmayan sonuçlarına göre seçmenin yüzde 51’i sandığa gitti. Seçmen 7 bölgede Front National’i zafere taşırken, 3 bölgede Cumhuriyetçiler, 2 bölgede de sosyalistler yarışı önde bitirdi.

Kuzey ve güney “aşırı sağ” dedi

Aşırı sağ Front National, ülkede göçmen krizinden en çok etkilenen ve işsizlik oranlarının en yüksek olduğu bölgelerde oy patlaması kaydetti. Kuzey bölgesi Nords-Pas-de-Calais Picardie’de, FN’in lideri Marine Le Pen 41, Cumhuriyetçilerin (LR) adayı Xavier Bertrand yüzde 25, İktidardaki sosyalistlerin adayı Pierre de Santignon yüzde 18 oy aldı.

Güneyin en büyük bölgesi Provence Alpes Cote d’Azur’da, Front National en yüksek skorunu elde etti. Le Pen’in yeğeni Marion Marechal Le Pen, bir önceki seçimlerdeki skorunu ikiye katlayarak, yüzde 41,9 oranında oy alarak birinci oldu. Sağın adayı Christian Estrosi yüzde 24, PS’in adayı Castaner ise yüzde 15,9 oy aldı.

Büyük Doğu bölgesinde Le Pen’in sağ kolu Florian Philippot açık arayla birinci geldi. Philippot yüzde 39,6, LR’in adayı yüzde 22,6, PS’in adayı ise yüzde 16,1 oranında oy aldı.

Le Pen tek başına yola devam

Le Pen, “Pek çok yalan ve iftira attılar. Ama Front National ulusu ve onun bağımsızlığını en çok savunan parti. Fransız halkı bir kez daha olgun davrandı. Eşitlik, özgürlük, kardeşlik ve laiklik ilkeleriyle cumhuriyeti yöneteceğiz. Seçmenleri, özellikle, diğer partilere oy veren seçmenleri, kime oy verirse versinler, bir dahaki tura bizimle birleşmeye çağırıyorum” dedi. Marine Le Pen, çoğunluğu işsiz ve işçilerden oluşan kuzey seçmeninin “sağa oy vermeyeceğini” bilerek, sol seçmeni kendisine oy vermeye çağırıyor. Le Pen böylece, sistem karşıtı tek partinin kendileri olduğunu söyledi.

Sarkozy: “Uzlaşma yok”

Ana muhalefet Cumhuriyetçiler (LR) başkent Paris’in de içinde olduğu İle de France bölgesi ile orta Fransa’da birinci oldu. LR lideri Nicolas Sarkozy, seçimlerin hemen ardından açıklama yaparak “Terör saldırısının ardından Fransızları selamlıyorum. Sandığa gelerek tercihlerini belli ettiler. Ulusumuzu sarsan trajedinin ardından, seçmen çok açık mesaj verdi. Fransızlar’ın önceliği Cumhuriyet. “4 yıldır çok gerileyen Cumhuriyet geri adı atmamalı. Artık gerilememeli” mesajı verdi. “Tek inanılır alternatif biziz” dedi. Sarkozy, tüm uzlaşma ve seçim ittifakı olasılıklarını reddederek partisinin tek başına ikinci tura gideceğini açıkladı. Eski Cumhurbaşkanı Sarkozy, bölge seçimlerinin ardından stratejisini belirleyerek, 2017 yılında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, Hollande’ın karşısında aday olmaya hazırlanıyor.

PS iki bölgede adayını çekti

İktidar partisi PS, yalnızca hükümetin en popüler üyesi Savunma Bakanı Jean Yves Le Drian’ın liste başı olduğu Bretagne ile Aquitaine Limousin Poitou-Charante bölgesinde birinci olabildi. Seçim sonuçlarının hemen ardından Sarkozy’nin her türlü seçim ittifakını reddetmesi, PS’in hareket alanını da daralttı. PS Genel Sekreteri Jean Christophe Cambadelis, FN’in birinci geldiği kuzey ve güneydeki iki bölgede, FN’in kazanmaması için adaylarını çektiklerini açıkladı. PS aynı jesti kendilerinin galip geldiği 2 bölgede, Cumhuriyetçilerden bekliyor. Ancak kapalı kapılar ardında pazarlıklar olsa da, cumhuriyetçiler adaylarını çekmeyi reddediyor.

Bölge seçimlerinin ikinci turu 13 Aralık Pazar günü yapılacak. Ancak ilk turda hiçbir aday yüzde 50 oy alarak ilk turda seçilemediği için ikinci turda ikili ve üçlü aday yarışması yaşanacak. İki tur arasında büyük pazarlıklar yaşanması bekleniyor.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG