Erişilebilirlik

Fransa'da 4 "Radikal" Cami Kapatıldı


Fransa'da 130 kişinin yaşamını yitirdiği 13 Kasım Paris saldırılarının ardından başlatılan Olağanüstü Hal uygulaması çerçevesinde radikal islamcı örgütlerle ilişkide olduğu tespit edilen 4 cami kapatıldı.

Kapatma kararı OHAL Yasası'nın "nefret ve şidet çağrısı yapan, terörü öven ve terör eylemine bulaşan dini mekanların kapatılmasını" düzenleyen 8. maddesi uyarınca alındı ve İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve tarafından duyuruldu. Fransa İslam Konseyi, "camilerde şiddet, nefret ve terör söylemini" onaylamadıklarını belirterek, karara karşı olmadıklarını duyurdu.

Olağanüstü Hal uygulamasının yürülüğe girdiği tarihten itibaren 20 kadar camii ve ibadethane, radikal eylemleri ve terörle bağlantıları nedeniyle kapatıldı. İçişleri Bakanlığı bu rakama Çarşamba akşamı 4 yeni camiyi daha ekledi. Yeni kapanan 4 cami de Paris'in en sorunlu banliyölerinden Yvelines, Seine-Saint-Denis ve Val-de-Marne'da bulunuyor.

Paris'in güneyindeki Val de Marne bölgesinde, Villiers sur Marne kentindeki El Islah Camisi'nin, cami bünyesinde radikal söylemlerin yapıldığı kaçak bir Kuran kursu tespit edildiği gerekçesiyle kapatıldığı belirtildi. Polis birimleri, caminin Suriye'ye giden 12 cihatçının da devam ettiği radikal bir mekana dönüşmesi nedeniyle istihbarat birimleri tarafından da uzun süredir takip altında olduğunu kaydetti.

Paris'in batısındaki Yvelines banliyösünde Ecquevilly İbadet Salonu'nu ise Selefi hareketin odaklarından birisi olduğu gerekçesiyle kapatıldı. Yvelines Valiliği kapatma gerekçesinde, salonda "ayrımcı ve nefret söylemlerine yer verildiği, selefiliğin etkili merkezlerinden birisi haline dönüştüğü ve katı şiddet çağrısı yapıldığının tespit edildiği" kaydedildi.

Paris saldırılarının gerçekleştiği Saint Denis'de iki cami

Paris saldırılarının gerçekleştiği Saint Denis banliyösündeki Stains kentinde bulunan Ar Rawda Camisi ve Clichy-sous-Bois kentindeki El Fetih Mescidi de kapatılan ibadet mekanları arasında yer aldı.

Stains'de 500 ila 600 müslümanı ağırlayan caminin kapatma kararında ise, çok sayıda müdavimin cihatçı hareketlerle bağlantılı olduğunun tespit edildiği, bunların arasında Fransa'da terör saldırısı düzenleme girişiminde bulunanların da olduğu ifade edildi. Clichy-sous-Bois Camisi'nin ise müdavimleri arasında çok sayıda cihatçı olduğunun tespit edilmesi gerekçesiyle kapatıldığı aktarıldı.

Kapatılan camilerin "ibadet mekanı kimliği ardında radikal ideolojik toplantılar düzenlediği, müdavimlerinin Suriye ve Irak'a gittiğinin, cumhuriyet değerlerine aykırı, kamu güvenliğini tehdit eder nitelikte faaliyet ve söylemler gerçekleştirildiğinin ortaya çıktığı" ifade edildi.

İslam Konseyi: "Karara sözümüz yok"

Fransız medyasına kararı değerlendiren Fransa İslam Konseyi Genel Sekreteri ve İslamafobi ile Mücadele Komisyonu Başkanı Abdallah Zekri, "Bu karara diyecek bir sözümüz yok. Biz nefret ve şiddet söylemi yürüten ya da cumhuriyet değerlerine aykırı faaliyet gösteren yerlerin kapatılmasına karşı değiliz" dedi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG