Erişilebilirlik

Fransa'da 3 Cihatçı Kadın Zanlı Polisle Çatıştı


Fransa'da pazar günü başkent Paris'in merkezinde bulunan ünlü Notre Dame Kilisesi'nin yakınlarına bırakılan 7 tüpgaz dolu plakasız araç olayı büyüyor. Olayla ilgili soruşturmanın ardından aranan 3 kadının izini süren polis, Paris'in sorunlu banliyölerinden Essonne'da zanlıları yakaladı. Polis ile 3 kadın arasında silahlı, bıçaklı çatışma çıktı.

Yaşları 39, 23 ve 19 olan 3 genç kadından 2'si kaçmaya çalışırken, birisi bıçakla polislerden birisine saldırdı. Bunun üzerine diğer polisler de genç kadına ateş açarak yaraladı. Polis memurunun da, zanlı kadının da hayati tehlikesi olmadığı belirtildi.

Kadınlardan 2'sinin kardeş; diğerinin ise tüpgaz dolu aracın sahibi çiftin kızları olduğu anlaşıldı. Polisi yaralayan 19 yaşındaki araç sahibi genç kızın daha önce Suriye'ye gitmeye çalıştığı ancak sınırdan geri döndürüldüğü de ortaya çıktı.

Olay hakkında gece 22.00'da kısa bir basın açıklaması yapan İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, "Paris'te bırakılan tüpgaz dolu araç soruşturması kapsamında 39, 23 ve 19 yaşlarındaki 3 kadın yakalanmıştır. Kadınlardan birisi polisi omuzundan bıçakla yaralamıştır. Bunun üzerine polis memurlarının ateş açması üzerine bıçaklı kadın saldırgan yaralandı. Yaralı kadın hastaneye kaldırılırken diğer 2 kadın zanlı da tutuklandı" dedi.

Bu yıl terör saldırılarındaki artışa dikkat çeken Cazeneuve, "2016'dan bu yana toplam 260 yetişkin terör bağlantılı olarak yakalandı. Bu rakam bize ne kadar çok sayıda saldırının engellendiğini gösteriyor" dedi.

Fransa'da istihbarat ve anti terör birimleri, son haftalarda, Suriye'den dönen cihatçılar ve giderek artan kadın cihatçı riskine dikkat çekiyordu. Yeni yakalanan 3 kadınla beraber aynı olaydan göz altına alınan kadın militan sayısı 5'e ulaştı.

Notre Dame Kilisesi'nin önüne park eden araç

Paris'te geçen Pazar günü, her yıl 13 milyon kişinin ziyaret ettiği Notre Dame Kilisesi'nin önüne park edilen plakasız Peugeot 607 marka aracın içinde 1'i boş 6'sı dolu 7 tüpgaz bulunan araç tespit edilmişti. Yürütülen soruşturma sonucu Çarşamba günü bir çift göz altına alınmış, bu çiftin yakalanan aracın sahibi olduğu belirlenmişti. Çift polis ifadesinde 19 yaşındaki kızlarının radkal islamcı gruplarla hareket ettiğini ve arabayı da alarak evden kaçtığını söylemişlerdi. Bunun üzerine 2 kadın hakkında operasyon başlatan polis, Perşembe akşamı 3 kadını Essonne'da güney banliyösü Boussy-Saint-Antoine'da yakaladı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG