Erişilebilirlik

Fransa'da 11 Cumhurbaşkanı Adayı Kozlarını Paylaştı


Fransa'da 23 Nisan'da ilk turu yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi, Elysee Sarayı'na talip 11 aday, televizyon ekranlarında bir araya gelerek kozlarını paylaştı. Fransa'da "olanaksız" görülen 11 adayın televizyon ekranları önünde seçim tartışması, beklenenin tersine, tam bir demokrasi gösterisine dönüştü.

Tüm adaylara eşit söz hakkı tanınan tartışmada, anketlerde gerilerde kalan radikal sol ve muhafazakar adaylar da kendilerini ifade etme şansı yakaladılar. Üstelik seçimleri kazanacağı söylenen favori isimlerinden daha da etkin bir tartışma sergileyerek Fransızları şaşırttılar. Özellikle radikal sol anti kapitalist parti NPA'nın adayı Philippe Poutou "sert eleştirileri, samimi ve direk cümleleriyle" gecenin en çok alkış alan şampiyonu oldu. Radikal sol aday Nathalie Artaud ve muhafazakar aday Nicolas-Dupont Aignan da tartışmayı belirleyen isimler arasında yer aldı.

Adaylar, seçimlere 3 hafta kala, 3'te 1'i hala kararsız olan Fransız seçmeni ikna etmek için televizyon ekranlarından yapılan tartışmaya büyük önem veriyor.

Melenchon ikna etti

Sosyal politikaları ekonomi ve Avrupa Briliği konularının tartışıldığı 11 adayın buluşmasında her ne kadar küçük adaylar tartışmayı belirlese de tartışmadan yine 5 isim favori çıktı. Aşırı sağ lider Marine Le Pen, radikal sol aday Jean Luc Melenchon, kendisini partiler üstü aday olarak tanımlayan liberal Emmanuel Macron, sağın adayı François Fillon ve iktdardaki sosyalistlerin adayı Benoit Hamon, tartışma sonunda yapılan anketlerde yine ilk 5 sırada yer aldı.

Ancak bu sefer ilk beş sırada yer alan isimlerin sıralaması değişti. Seçmeni en çok iddia eden isim anketlerde giderek yükselen radikal sol aday Jean-Luc Melenchon ilerledi, ilk tartışmanın şampiyonu Macron geriledi, Marie Le Pen ise ciddi oranda kan kaybetti.

Elab araştırma şirketinin tartışmanın yapıldığı BFM TV için yaptığı ankette, izleyicilere "adaylardan hangisi sizi ikna etti?" sorusuna, ankete katılanların yüzde 25'i Melenchon, yüzde 21'i Macron, yüzde 15'i Fillon, yüzde 11'i Marine Le Pen, yüzde 9'u Hamon yanıtı verdi.

Macron iddialı, Le Pen geriliyor

"Adaylardan hangisi daha çok cumhurbaşkanı olma yeteneğine sahip?" sorusuna gelince, kendi kurduğu "En Marche" hareketiyle siyasete farklı bir giriş yapan 38 yaşındaki liberal aday Emmanuel Macron birinci oldu. Macron yüzde 27 ile birinci, Melenchon yüzde 21 ile ikinci, Fillon yüzde 20 ile üçüncü, Marine Le Pen ise yüzde 13 ile dördüncü oldu.

Anketlerin şampiyonu Marine Le Pen'in son iki haftada gerilediği, bir kaç hafta önce anketlerde büyük adaylar içinde dahi sayılmayan Melenchon'un birinci sıraya yükselmesi, Fillon'un yolsuzluk iddialarına rağmen yarışta hala iddialı olması 23 Nisan'da yapılacak ilk tur seçimlerde hala belirsiz bir tablo olduğunu ortaya koydu.

Ülke genelinde yapılan anketler halen Marine Le Pen ve Emmanuel Macron'un ikinci tura kalacağını gösteriyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG