Erişilebilirlik

Fransa'da 'Obama Cumhurbaşkanı Olsun' Kampanyası


Fransa'da 'Obama Cumhurbaşkanı Olsun' Kampanyası
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:32 0:00

Amerika'nın sevilen eski Cumhurbaşkanı Barack Obama'ya yeni bir kariyer şansı mı doğuyor?

Ocak ayında koltuğu Donald Trump'a devreden Obama, aşırı sağ aday ile yolsuzluk skandallarına bulaşan adaylar arasında sıkışan ve hiçbir adayı kendisine yakın hissetmeyen umutsuz Fransız seçmeninin umudu oldu.

Obama Fransa'ya cumhurbaşkanı olur mu?

Obama2017.fr adlı bir site kuran Fransız Obama hayranları, çılgın bir rüyayı hayata geçirmek için kolları sıvadılar.

Obama'nın ilk seçim kampanyasında kullandığı "Yes We Can" adlı sloganını kullanan Obama hayranları, "Barack Obama'nın Fransa'nın 25'inci cumhurbaşkanı olması için" adlı bir imza kampanyası açtılar.

Kampanya boyunca, 15 Mart'tan önce, 1 milyon kişiden Obama'ya oy vereceği yönünde imza toplamak isteyen Obama fan'ları 1 milyonu aşkın oy sözü ile Obama'yı Fransa'da aday olması için ikna etmek istediklerini açıklıyor.

İmzaya açılan metinde ise, "Fransızlar radikal bir seçim yapmaya hazırlar. Büyük tesadüf, biz de onlara radikal bir öneri sunuyoruz" sözleriyle başlıyor.

Beyaz Saray'ın eski kiracısını Elysee Sarayı'na taşımakta kararlı Fransız hayranları Obama'nın dünyadaki en iyi özgeçmişe sahip politikacı olduğunu belirttiler:

"Hayalet bir iktidar döneminden sonra bir sonraki cumhurbaşkanlığında başarısız olunması ihtimali güçlü iken, artık 5'inci cumhuriyeti bırakıp 6'ıncı cumhuriyete geçme zamanı geldiğini düşünüyoruz. 6'ıncı cumhuriyeti başlatmak için yabancı bir cumhurbaşkanını kendi ülkemizin yönetimine seçerek büyük bir adım atmak istiyoruz. Barack Obama 21 Ocak'ta ikinci dönem başkanlığını Amerika'da tamamladı. Neden O'nu Fransa'da işe almayalım ki? Amacımız çok basit, 15 Mart'tan öne 1 milyondan fazla oy sözü toplayarak Obama'yı aday olmaya ikna etmek. Obama bu iş için dünyada en iyi özgeçmişe sahip. Ayrıca Fransa'da herkes aşırı sağı seçmeye hazırlanırken, böyle bir adım atarak bütün dünyaya, yabancı birini cumhurbaşkanı seçerek yeniden demokrasi dersi verebiliriz."

Bu ironik kampanyanın kaynağı olan mashable.fr sitesinde ise amaçlarını daha net bir dille açıklayan Obama hayranları, "Sadece seçmenleri düşünmeye itmek, politikacılarımızın canını sıkmak ve insanların yeniden rüya görebilmesini sağlamak istedik" diye açıklıyor.

Başta komik gelen kampanyaya ilgi giderek artıyor. İmza kampanyasını gece yarısı itibariyle bir günde 35 bin kişi imzaladı. Yine aynı site tarafından hazırlanan kampanya "Obama2017" afişleri ise başkent Paris sokaklarında boy göstermeye başladı bile...

Sosyal medyayı da sallayan kampanyaya ait afişleri çeken pek çok Fransız "Nihayet Fransa için çözüm!" ya da "Macron, Fillon ve Le Pen'i atın, Obama'yı çağırın" sözleriyle Paris sokaklarını süsleyen Fransız bayrağı fonunda Obama afişlerini paylaştılar.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG