Erişilebilirlik

Corona Karantinasındaki Fransa’da Terör Saldırısı


Corona virüsü ile yoğun mücadele veren ve 3 haftadır evlere kapanan Fransa bıçaklı saldırı haberiyle sarsıldı. Sudanlı bir mülteci Lyon yakınlarındaki bir kentte bıçaklı saldırı düzenleyerek, 2 kişiyi öldürdü, 3’ü ağır 4 kişiyi de yaraladı.Soruşturmayı Terörle Mücadele Savcılığı üstlendi.

Fransa’da Lyon yakınlarındaki 35 bin nüfuslu Romans-sur-Isere kentinde Sudan asıllı bir saldırgan, sokağa çıkma yasağı sırasında açık olan ender mekanlardan bir ekmek fırını ve bir sigara büfesini hedef alarak, kuyruğa giren müşterilere bir kasap bıçağıyla saldırdı.

Ardından sokakta rastgele gördüğü insanları bıçaklayan saldırgan polis tarafından canlı ele geçirildi. Saldırıda 2 kişi yaşamını yitirirken, 4 kişi de yaralandı.

Görgü tanıklarının polisi çağırması üzerine kent merkezine gelen güvenlik güçleri saldırganı canlı olarak yakaladı. Romans-Sur-Isere Belediye Başkanı Marie-Helene Thoraval, ölü ve yaralı sayısını doğrulayarak, saldırganın polis tarafından hafif yaralı halde yakalandığını da açıkladı.

Hastaneye kaldırılan yaralılardan 3’ünün durumunun ağır olduğu belirtildi. Üzerinde kimliği olmayan saldırgan polise, Sudanlı ve 1987 doğumlu olduğunu söyledi.

Polis : “Terör saldırısının bütün öğeleri bir arada”

Sudanlı mültecinin bu saldırıyı hangi amaçla gerçekleştirdiği henüz bilinmiyor ancak Le Figaro gazetesi bir görgü tanığının saldırı sırasında “Allahü ekber” diye bağırdığını yazdı.

BFM TV’ye telefonla bağlanarak, saldırıya ilişkin bilgi veren Alliance Polis Sendikası Genel Sekreteri David Olivier Reverdy, “Bize göre, bir terör saldırısının bütün öğeleri bir araya gelmiştir. Ancak yargının bunu doğrulamasını beklemek gerekir” dedi.

Poliste daha önce kaydı olmayan saldırganın kimliğinin araştırılması ve saldırı nedenlerinin ortaya çıkarılması için soruşturmayı önce Lyon adli polisi üstlendi. Ancak ilerleyen saatlerde Terörle Mücadele savcılığı saldırının terör niteliği taşıyan unsurlarının artması üzerine soruşturmayı üstlendi.

Fransa Ulusal Terörle Mücadele Savcılığı, akşam 19:30’da yaptığı açıklamada, saldırının terör saldırısı olabileceği yönünde unsurlar belirdiğini belirterek soruşturmayı üstlendiklerini duyurdu. Yazılı açıklama yapan savcılık, “Saldırganın evinde yapılan aramada, dini unsurlar içeren el yazmaları bulundu. Saldırgan özellikle ‘kafirlerin memleketinde yaşamaktan mutsuz oluğunu’ dile getiriyor” ifadesini kullandı. Savcılık, fail hakkında “bir örgütle bağlı olarak terör suçu işlemek ve terörle bağlantılı cinayet” iddialarıyla saldırganı ve bir yakınını göz altına aldı.

Macron kınadı

Saldırıyı kınayan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Twitter hesabından paylaştığı mesajında, “Düşüncelerim saldırıda yaşamını yitiren ve yaralananlar ve onların aileleri ile birlikte. Son haftalarda son derece zor günler yaşayan ülkemizi derin üzüntüye boğan bu korkunç eylem tümüyle aydınlatılacak” dedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG