Erişilebilirlik

Fransa ve İsrail Arasında Güven Krizi


Le président Abbas (à gauche) et le Premier ministre Netanyahu (à droite)
Le président Abbas (à gauche) et le Premier ministre Netanyahu (à droite)

Paris'te 30 Mayıs'ta yapılması planlanan ve İsrail ile Filistin arasındaki barış sürecinin yeniden başlatılmasını öngören uluslararası Konferans ertelendi. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, konferans öncesi Kudüs'e gelen Fransa Dışişleri Bakanı Jean Marc Ayrault'ya, "Fransa'nın tarafsızlığından endişe duyuyoruz" mesajını verdi. Hemen ardından Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry de, takviminin uygun olmadığını söyleyerek görüşmelere 30 Mayıs'ta katılamayacağını belirtti. Randevu belirsiz bir tarihe ertelendi.

Amerika'nın arabuluculuğunda Nisan 2014'te başarısızlığa uğrayan Filistin-İsrail barış görüşmelerinde inisiyatif almaya çalışan Fransa, tam bir soğuk duş yaşadı. Dışişleri Bakanı, Pazar günü, Fransa'nın barış planını İsrail Devlet Başkanı Benyamin Netanyahu ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a sunmak üzere Kudüs ve Ramallah'a gitti. Ayrault, taraflara sunduğu barış planı üzerinde Filistin lideri Abbas'ın desteğini almayı başardı. Ancak aynı başarıyı Kudüs'te elde edemedi.

Filistin-İsrail Barış Konferansı ertelendi!

Paris'in, Filistin'in gözlemci ülke statüsü ile Unesco'ya girmesi yönünde oy kullandığını hatırlatan Netanyahu Fransa'nın öncülüğünde bir konferansa sıcak bakmadığı mesajını verdi. Netanyahu, Fransız muhatabına açıkça Fransa'nın tarafsızlığından şüphe ettiklerini dile getirdi. Netanyahu, "Filistin ile aramızda ilerleme kaydetmenin tek yolu 'ön koşulsuz' doğrudan görüşmelerle olacaktır" dedi.

Ayrault ise Netanyahu'dan "fedakarlık" isteyerek, "Benyamin Netanyahu'nun dile getirdiği anlaşmazlıkları anlıyorum. Ama bunlar sadece benim kararlılığımı daha da güçlendirdi" dedi.

Washington'dan "katılamıyoruz" açıklaması

Bu soğuk görüşmenin ardından ilk açıklama Washington'dan geldi. Fransız Dışişleri Bakanlığı, Kerry'nin 30 Mayıs'ta Paris'te olamayacağını açıkladı. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü John Kirby, "Çok açıkça, Fransa tarafından önerilen tarihin Dışişleri Bakanımızın ajandasına uymadığını söyledik. Ama uygun olan bir tarihi tartışmaya devam ediyoruz" dedi. 30 Mayıs, Amerikan toplumunun, her yıl savaşta ölen askerlerini anmak için düzenledikleri "Memorial Day" tatiline denk düşüyor.

Hollande: "Yazın yapacağız"

İkinci açıklama Salı sabahı Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'dan geldi. Hollande, konuya ilişkin Europe 1 Radyosu'na yapığı açıklamada, "Fransız Dışişleri Bakanlığı tarafından planlanan bu randevu 30 Mayıs'ta yapılacaktı ancak ertelendi. Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry 30 Mayıs'ta burada olamıyor. Dolayısıyla toplantı yaz aylarında yapılacak. Fransa olarak bu toplantıya önem veriyoruz. Bu toplantı gerekli, çünkü eğer Fransa güçlü bir inisiyatif almazsa, hiçbir şey olmayacak. İsrail'in kolonileşmesi, terörist saldırılar devam edecek" dedi.

Fransa, Suriye dosyasında kaybettiği gücünü yeniden kazanmak ve uluslararası sahneye yeniden dönebilmek için Filistin-İsrail dosyasında inisiyatif almak istiyor. İsrail'in müttefiki Amerika ise BM şemsiyesi altındaki çok taraflı görüşmelerden ziyade, tarafların doğrudan bir araya gelmesini ve "iki devletli çözüm" bulunmasını istiyor.

Taraflar arasındaki barış görüşmeleri Nisan 2014'te başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

Amerika, Rusya, AB ve BM'den oluşan le "Quartette/Dörtlü oluşum" konuya ilişkin raporunu 25 Mayıs'ta açıklayacak.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG