Erişilebilirlik

Fransa ve Almanya'dan Yeni Mali Kriz Planı


Fransa ve Almanya'dan Yeni Mali Kriz Planı
Fransa ve Almanya'dan Yeni Mali Kriz Planı

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Fransa ve Almanya’nın gelecek hafta borç krizini çözmek ve ortak para birimi euroyu kurtarmak için yeni bir plan sunacaklarını açıkladı.

Sarkozy, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Avrupa’nın geleceğini güvence altına almayı amaçlayan planı Pazartesi günü sunacaklarını belirtirken Avrupa’nın yeniden kurulması gerektiğini söyledi. Merkel’in kendi görüşünü Cuma günü Alman parlamentosunda yapacağı konuşmada açıklaması bekleniyor.

Sarkozy Toulon kentinde yaptığı konuşmada Fransa ve Almanya’nın yaşadıkları bir çok trajediden sonra kaderlerini birleştirme ve geleceğe birlikte bakma kararı aldıklarını söyledi. Sarkozy, başka türlü hareket etmelerinin mazur görülemeyeceğini vurguladı.

Sarkozy, yeni Avrupa’nın yapısının ne olacağı konusunda fazla bilgi vermedi ancak iki ülkenin Avrupa Birliğini yaratan ve daha sonra 1999’da euro para birimine geçilmesini yoluna açan 1992 Maastricht Anlaşmasının yerini alacak yeni bir anlaşma için çalışacağını belirtti.

Anlaşmada yapılacak değişikliklerin 10’u hala kendi para birimini kullanan 27 AB üyesi ülkelerin tümü tarafından onaylanması gerekiyor.

Sarkozy’nun ekonomik bütünleşme olmadan ortak para birimi olamayacağı şeklindeki sözleri euro bölgesi ülkelerin ulusal bütçeleri üzerinde daha fazla merkezi kontrol kurulacağına işaret ediyor.

XS
SM
MD
LG