Erişilebilirlik

Fransa-Türkiye arasında yoğun trafik


Türkiye’nin Almanya başta olmak üzere Avrupa Birliği’nin bazı üyeleri ile ilişkileri zor bir dönemden geçerken, AB’nin dinamo ülkelerinden Fransa ile tam bir ziyaret ve görüşme trafiği yaşanıyor. Fransa Dışişleri Bakanı Jean Yves Le Drian’ın, Türkiye’de tutuklu bulunan Fransız gazeteci Loup Bureau’nun serbest bırakılmasıyla sonuçlanan 2 günlük Ankara gezisi sürerken, Ankara’dan da Meclis Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu üyeleri Fransa’da 4 gün süren temaslarda bulundu. Ziyaret trafiğinin son halkası BM Genel Kurul’u için New York’a gidecek Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ikili görüşmesi olacak.

Fransa ile politik ve diplomatik seviyede ilerleyen ilişkilere, ekonomik alandaki temaslar da eklendi. AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız başkanlığındaki Sanayi, Ticaret ve Enerji Komisyonu 4 gün süren yoğun gezi boyunca, Fransa’nın Lille kentinde iki ayrı Euro-teknoloji merkeziyle bilim ve teknoloji merkezi Saclay’i gezdi. TÜSİAD, MÜSİAD ve Türk-Fransız Ticaret Odası, Uluslararası Enerji Ajansı ve OECD’de temaslarda bulundu. Heyet, Paris Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa’nın ev sahipliğinde büyükelçilik binasında basın toplantısı düzenleyerek 4 günlük temasları hakkında bilgi verdi.

Komisyon Başkanı Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız, "OECD Büyükelçimiz Sayın Erdem Başçı'yla, OECD'nin 4'ncü sanayi devrimiyle ilgili son dönemde çıkardığı yayınlar ve yaptığı ülke bazlı çalışmaları sunum olarak alma imkanımız oldu. Aslında OECD'nin de özellikle bu 4'ncü sanayi devrimi ve internet etkileşimli robotik teknolojinin üretimde kullanılmasına dair hususları gündemine aldığını ve bu kapsamda özellikle iş gücü kayıplarının elimine edilmesine yönelik çok özel bir çalışma başlattığını gördük. Bu çalışmalar önümüzdeki dönemde bize de çok yardımcı olacaktır" dedi.

Dünyada artık yeni bir sanayi yapılanması olduğunu, bilim ve sanayinin bir eko-sistem içinde birarada ve birbirini tetikleyerek ilerlediğini dile getiren Altunyaldız, “Sadece üniversitelerin ya da sadece sanayicilerin olduğu bölgeler, kampüsler yok artık. Hepsinin bir arada olduğu, üretimin bilimi, bilimin üretimi tetiklediği bir yapı görüyoruz. Buralarda gördüğümüz tecrübelerle birlikte, bütün bunları pratiğe geçirme anlayışını ülkemizde de sağlamayı hedefliyoruz. Ülkemizin yarışmada ön planda yer almasına dönük çalışmalarımızı hem hükümet olarak hem parlamento olarak gayretle sürdürmeye çalışıyoruz” dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Ersan Aslan da, Ar-Ge Kanunu ve reform paketinin çıkmasından sonra 2017 sonu itibariyle bin Ar-ge ve tasarım merkezi hedeflediklerini kaydetti.

Altunyaldız ise Paris’te işadamlarıyla da bir araya geldiklerini belirterek, "Ülkemiz ve Fransa arasındaki ticari ve ekonomik ilişkileri ve karşılıklı yatırımları nasıl arttırabileceğimizi ve iş dünyamızın beklentilerini konuştuk” dedi. Hem hükümet olarak hem de parlamentoda ülkenin teknoloji alanında gelişmesine büyük önem verdiklerini dile getirdi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG