Erişilebilirlik

Fransa Teröristleri Vatandaşlıktan Çıkarıyor


Charlie Hebdo dergisine yapılan terör saldırısının ardından Fransız hükümetince alınan sert önlemlere ülkenin en yüksek mahkemesi Anayasa Konseyi de katıldı. Anayasa Konseyi, terör suçuna karışan 45 yaşındaki çifte vatandaş Ahmed Sahnouni’nin vatandaşlıktan çıkarılması kararını onayladı. Yüksek mahkemenin kararı diğer terör suçluları için de örnek teşkil edecek.

Fas doğumlu 45 yaşındaki çifte vatandaş Ahmed Sahnouni, 26 Şubat 2003’te Fransız vatandaşlığına hak kazanmıştı. Ancak 2013 yılında "terör örgütüne üye olmak ve bu örgütle bağlantılı olarak terörist faaliyetlerde bulunmak" suçundan 7 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Sahnouni, Irak ve Afganistan ile orta Afrika’da savaşmak üzere Fransız gençlerini örgüte toplayan bir şebekeye üye olmaktan 7 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Bu kararın hemen ardından, 28 Mayıs 2013’te, Başbakan Manuel Valls ve İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve tarafından ortaklaşa imzalanan bir kararnameyle, Sahnouni Fransız vatandaşlığından çıkarılmıştı. Bu karar üzerine Anayasa Konseyi’ne başvuran Sahnouni’nin avukatı, “yasaların doğuştan vatandaş olan ve sonradan vatandaş olanlara eşit uygulanmadığını öne sürerek” kararın Anayasa’ya aykırılığının incelenmesini istedi.

Özellikle Charlie Hebdo saldırılarının ardından merakla beklenen inceleme işlemini tamamlayan Yüksek Mahkeme, kararname ile gerçekleşen uygulamanın Medeni Kanun’un “vatandaşlığın düşürülmesini düzenleyen 25’inci maddesiyle tam uyum içinde” olduğuna ve Anayasa’ya aykırılık içermediğine hüküm getirdi. Sahnouni, ya memleketi Fas’a geri gönderilecek ya da 20 yıl hapis cezası alacak.

İçtihat oluşturacak

Fransız Anayasası’na göre, Fransız vatandaşlığı alan bir kişinin vatandaşlığı ancak “Fransız vatandaşlığı alan bir bireyin bu hakkı, özellikle terör bağlantılı bir suçtan ceza alması durumunda, kararname ile düşürülebilir” deniyor. Medeni Kanun’un 25. maddesiyle, “Fransa aleyhinde ajanlık yapmak, terör suçu işlemek ya da terör bağlantılı bir suç işlemek” vatandaşlığın düşürülmesi koşulları arasında sıralanıyor.

40 yılda yalnızca 10 kez

Fransa tarihinde son derece ender görülen “çifte vatandaşlığın düşürülmesi” uygulaması son 40 yılda yalnızca 10 kez uygulanmış. Ancak artan terör tehdidi ve Charlie Habdo saldırısının ardından bu uygulamanın daha sık görülmesi bekleniyor. Zira, Anayasa Mahkemesi’nin aldığı karar bundan sonra terör suçundan yargılanarak ceza alacak çifte vatandaşlık sahipleri için de “içtihat” niteliği taşıyacak. Başka bir deyişle, Fransız hükümeti çifte vatandaş olan terör suçlularının vatandaşlığını elinden alarak ülkesine geri gönderebilecek.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG