Erişilebilirlik

Fransa Son Rehinesini de Kurtardı


Fransa Son Rehinesini de Kurtardı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00

El-kaide'nin Mağrip kolunun üç yıl önce Mali'de rehin aldığı Serge Lazareviç Fansız hükümetinin Mali ve Nijer hükümetleriyle birlikte yürüttüğü aylar süren pazarlıktan sonra serbest bırakıldı

Fransa’nın Mali’de El Kaide’nin Mağrip kolu olarak tanımlanan AQMI militanlarının 24 Kasım 2011’de rehin aldığı 50 yaşındaki Serge Lazareviç serbest bırakıldı. Haberi veren Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, “Son rehine de artık özgür. Fransa’nın dünyanın hiçbir ülkesinde esiri kalmamıştır” dedi.

Mali’nin Hombori kentinde kaldıkları otelde diğer Fransız vatandaşı Philippe Verdon ile birlikte 2011’de tutsak edilen Lazareviç, Fransız hükümetinin Mali ve Nijer hükümetleriyle birlikte yürüttükleri ve aylar süren pazarlık sonrası özgürlüğüne kavuştu. Lazareviç ile birlikte yakalanan Philippe Verdon Temmuz 2013’te kafasına sıkılan bir kurşunla ölü bulundu. Kasım 2014’te, cihatçılar tarafından çekilen bir video Lazareviç’in halen yaşadığını gösterince Fransız hükümeti aylardır süren temaslarını yoğunlaştırdı. Sakalları uzamış ve yerel kıyafetler giydirilmiş olarak görülen 50 yaşında, 1.98 boyundaki Lazareviç, “AQMI’nin elinde rehineyim ve hastayım. Hayati tehlikem var” demişti.

Üç yıllık uzun tutsak hayatından sonra özgürlüğüne kavuşan Lazareviç’in sağ olarak kurtarıldığı haberini Hollande verdi. Gazetecilere kısa bir açıklama yapan Hollande, “Son Fransız rehine de özgür. Artık dünyanın hiçbir yerinde Fransız rehine bulunmamaktadır. Bundan sonra hassas bölgelerde görev yapan bütün Fransız kurum ve şirketlerini dikkatli olmaya çağırıyorum. Artık böyle dramlar yaşanmasın” dedi.

Mali kaynaklarına gore, Lazareviç, ülkenin kuzeyindeki Kidal bölgesinde serbest bırakıldı. Lazareviç önce Mali’den Nijer’in başkenti Niamey’e, oradan da Paris’e gidecek.

Fransız-Sırp çifte vatandaşı olan Lazareviç, Kasım 2011’de bir diğer Fransız vatandaşı olan Philippe Verdon ile Hombori’deki bir otelde birlikte yakalanmış, Verdon, Haziran 2013’te Dubai’deki bir televizyon kanalından yayınlanan bir videoda halen AQMI’nin elinde olduğunu belirterek, Hollande’dan kendisini kurtarması için harekete geçmesini istemişti. Ancak kısa süre sonra, Temmuz 2013’te kafasından kurşunla vurularak öldürülmüştü. Lazareviç ise 17 Kasım 2014’te yayınlanan bir başka videoda hasta olduğunu ve hayati tehlikesi bulunduğunu söylemişti. Videoyu, Lazareviç’in hayatta olduğunu gösteren bir delil olarak değerlendiren Fransız yetkilileri Nijer’in arabuluculuğunda Lazareviç’in serbest bırakılmasını sağladı.

Fidye ödenmedi

Her serbest kalan rehine olayının ardından tartışıldığı gib Lazareviç’in kurtulması karşılığında Fransa’nın “fidye ödeyip ödemediği” sorusu yine gündeme geldi. Fransız makamları tek kuruş fidye ödenmediğini açıklarken, Lazareviç’e karşılık AQMI üyesi tutsakların serbest bırakıldığı öne sürüldü. Fransız Uluslararası Radyosu RFI’nin cihatçı hareketler üzerine uzmanlaşan muhabiri David Thomson, Twitter hesabından, “Tutsak olan, AQMI’ye bağlı iki Touareg gerillasının serbest bırakılması karşılığında Lazareviç özgürlüğüne kavuştu. Serbest bırakılan tutsaklar, 2011’de Verdon ve Lazareviç’in yakalanmasını organize eden kişilerdi” dedi.

Nijer ve Mali’ye teşekkür

Hollande, Lazareviç’in serbest kalması için arabuluculuk eden Nijer Devlet Başkanı Mamadou Yusufu’ya şahsen teşekkür etti. Yusufu da, operasyonun Mali ve Nijer’in ortak çabaları sonucu başarıya ulaştığını kaydetti. Elysee Sarayı’ndan yapılan yazılı açıklamada da Nijer ve Mali devlet başkanları Yusufu ve Keita’ya kişisel çabalarından dolayı teşekkür edildi. Açıklamada Lazareviç’in bulunduğu duruma kıyasla “sağlığının iyi olduğu” belirtildi.

Lazareviç’in kızı Diane’ın da bulunduğu, Cumhurbaşkanlığı’na ait bir uçak, Villacoublay askeri havalanından Nijer’e havalandı. Serge Lazareviç’in Çarşamba sabahı Paris’e gelmesi bekleniyor. Üç yıl süren zorlu esir hayatından sonra sağ salim kurtulmayı başaran Lazareviç’i yarın sabah havaalanında Cumhurbaşkanı Hollande karşılayacak.

Fransız Ulusal Meclisi Başkanı Calude Bartolone, Lazareviç’in serbest kaldığını Meclis kürsüsünden duyurdu. Milletvekilleri son Fransız esirin serbest kalmasını ayakta alkışladı. Tüm politik partiler de, tek bir Fransız esir kalmamasını kutladılar.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG