Erişilebilirlik

Fransa Seçimlerinde Sol'a Ağır Darbe


Fransa’da boyutu yerel, ancak sonuçları ülke genelinde etki yaratan İl Genel Meclisi seçimleri sağın ezici zaferiyle sonuçlandı. Seçmenin hükümet ve Cumhurbaşkanı François Hollande’ın uyguladığı ekonomik politikalarla hesaplaşmasına dönüşen yerel seçimlerde halk iktidardaki Sosyalist Parti’ye (PS) ağır bir mesaj gönderdi. İlk belirlemelere göre, 97 ilde yapılan seçimlerde, ana muhalefetteki Halk Hareketi Birliği (UMP) 66 ila 70, PS ise 27 ila 31 ili kazandı. Sol, elindeki 60 ilden 30’dan fazlasını kaybetti. Aşırı sağ FN ise karşısındaki “cumhuriyetçi cephe” girişimi nedeniyle hiçbir ilde kazanamadı.

Fransa’da iki turlu olarak yapılan ve 101 ilde İl Genel Meclisi yönetimini belirleyen seçimler tamamlandı. Katılım oranı ilk tura oranla düştü, seçmenin yüzde 49’u sandığa gitti. Paris, Lyon, Guyane ve Martinique’de seçimler yapılmadı, kalan 97 ile sandık kuruldu. Pazar günü sandığa davet edilen 40 milyon seçmen, kendi illerinde alt yapı, eğitim ve kalkınma projeleri gibi yerel anlamda büyük önem taşıyan kararları alacak İl Genel Meclisi yönetimini seçti. Ancak Fransa’nın en küçük yerel biriminde yapılan seçim, ülke genelinde hükümete uyarı hareketine dönüştü.

İlk turda merkez sağ UDI ile ittifak yapan UMP yüzde 28,7, tek başına seçimlere giren aşırı sağ Ulusal Cephe (FN) yüzde 25,2, iktidardaki Sosyalist Parti (PS) ise yüzde 21,4 oy almıştı. İki tur arasında FN yeniden tek başına, ittifak yapmadan yola devam etme kararı aldı. UMP, “ne FN, ne PS” diyerek seçmenini serbest bıraktı, PS ise aşırı sağa blok oluşturma çağrısı yaptı. İkinci turda, UMP-UDI ittifakı oyların ortalama yüzde 47’sini, sol ittifak yüzde 31’ini, FN ise yüzde 21’ini aldı.

Sarkozy’nin zaferi

Akşam sandıkların açılmaya başlamasından itibaren açıklanan ve kesin olmayan ilk sonuçlara göre, seçimlerin en büyük kazananı, ana muhalefet partisi Halk Hareketi Birliği (UMP) ile siyasete geri döndükten sonra ilk seçim sınavı veren UMP lideri Nicolas Sarkozy oldu. Merkez sağ ile ittifaka giden UMP, yıllardır solun kalesi olarak bilinen pek çok ili almayı başardı. Marine Le Pen liderliğindeki FN, en fazla bir ilde seçimleri alabilecek olsa da ülke genelinde elde ettiği skorla, seçimlerin ikinci galibi oldu. Günün en büyük kaybedeni ise, kriz politikalarıyla seçmenin öfkesini çeken Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile sosyalist hükümet oldu. Elinde 60 il yönetimini bulunduran sol, yıllardır yönettiği “solun kalesi” olarak bilinen ve Cumhurbaşkanı Hollande’ın seçim bölgesi Corezze’in de aralarında bulunduğu 30’dan fazla ili sağa kaptırdı.

Sarkozy: ‘Kimse bizi durduramaz’

Seçim zaferinin ardından coşkulu alkışlar arasında açıklama yapan Nicolas Sarkozy, “Sonuçlar Cumhurbaşkanı Hollande’a ağır bir tepkidir. Beşinci cumhuriyet tarihinde sağ hiç bu kadar il yönetimi kazanmamıştı. Bu seçimler yerel olmanın çok ötesinde sonuçlar doğuracaktır. Hükümete alternatif yürüyüşü başladı ve kimse bizi durduramaz” dedi. Sarkozy, konuşmasında “Fransa tarihinde hiçbir iktidar bu kadar ilde kaybetmemişti. Cumhurbaşkanı seçmenin mesajını görmezden geldi. Önümüzdeki bölge seçimlerinde de seçmen bu tavrı hatırlayacaktır” diyerek, bir sonraki seçimler için de şimdiden hazırlandığı mesajını verdi.

Başbakan Valls: ‘Mesajınızı aldım’

Ağır yenilginin ardından kameraların karşısına geçen Başbakan Manuel Valls de, sağın zaferini kabul ederek, “Solun seçimlere bölünmüş olarak girmesinden büyük üzüntü duydum. Ben bu seçimlerde FN’in galip gelmemesi için çok çalıştım. Aşırı sağın elde ettiği yüksek skor hala cumhuriyet için bir sorundur. FN politik yaşamımızda kalıcı bir iz bırakmaktadır. Bu seçimlerde seçmenler öfkelerini dile getirdiler. Vermek istedikleri mesajı aldım. Hükümetimiz, bu taleplere yanıt vermeye devam edecektir. Gerçekleştirdiğimiz reformlarla ekonomimiz daha iyiye gitmektedir. Hükümetim, bunu daha hızlı değişmesi için enerjisini iki katına çıkaracak” dedi.

Seçimlerde en az 2 ila 4 ili almayı hayal eden FN sonuçta hiçbir ilde bunu başaramadı. Ama, AP seçimlerinde aldığı yüzde 25’lik oyla birinci parti gelen FN, bu seçimlerde oy oranını artırarak ülkenin en büyük partilerinden birisi olduğu gerçeğini perçinledi. Marine Le Pen, “Ülke genelinde ikinci turda yüzde 40 oy aldık. Bu oy oranı FN’in ülkeye yerleştiğini gösteriyor. Bu yarınki zaferimizin de kaynağıdır” diye konuştu.

Sonuçlar ne getirecek ?

Sol açısından bu sonuçlar iktidarı eleştiren parti içindeki “solun solu” denilen kanadın kendi hükümetiyle sıkı bir çatışmaya gireceğinin ipuçlarını veriyor. Uyguladığı ekonomik politikalarla hem Yeşiller ve Sol Cephe’nin hem de kendi partisi içindeki bir grup milletvekilinin desteğini yitiren Hollande, önümüzdeki bölge seçimlerinde de aynı hezimete uğramamak için yeni adımlar atmak zorunda kalacak. Solun solu diye anılan bir grup milletvekili de Salı günü parlamentoda toplanarak hükümete bir ültimatom gönderecek.

Seçimler, UMP ve Sarkozy açısından da önemli sonuçlar doğuracak. UMP içinde yaşanan liderlik yarışı 2016’da başlayacak. Seçim başarısı bu yarışta Sarkozy’nin elindeki kartları önemli ölçüde güçlendirdi.

Marine Le Pen ve partisi FN ise, önümüzdeki bölge seçimlerinde de skorunu artırarak 2017’de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde en azından ikinci tura kalmayı planlıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG