Erişilebilirlik

Fransa Seçimlerinde Sağın Zaferi Sol Eriyor


Fransa’nın üç yerel seçiminden en küçüğü olan İl Genel Meclisi seçimlerinde, 2012’deki seçimlerde Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kaybedince siyasetten çekilen, ancak geçen yıl partisi Halk Hareketi Birliği’nin (UMP) başına geçerek siyaset sahnesine geri dönen Nicolas Sarkozy, katıldığı ilk seçimlerde partisini zafere taşıdı.

Aşırı sağ parti Front National (FN) ülkenin birinci partisi olma unvanını bu sefer koruyamadı, ancak ülkenin büyük partileri arasına yerleştiğini gösterdi.

Seçimlerin en ağır kaybedeni iktidardaki Sosyalist Parti (PS) ise FN karşıtlığı üzerine kurduğu seçim kampanyasında başarılı olduğunu savundu. Asıl hesaplaşma ise gelecek pazar günü yapılacak ikinci turda yaşanacak.

Fransa’da yerel nitelikte olan ancak sonuçları açısından ulusal önem taşıyan İl Genel Meclisi seçimlerinin ilk turu dün yapıldı. Seçimlere katılım beklenenin üzerinde gerçekleşti, seçmenin güzde 51,2’si sandık başına gitti. Bu oran geçtiğimiz yıl yüzde 45 idi.

Sarkozy kazandı, Sosyalistler kaybetti, FN rüzgarı esmedi

Pek çok anket Avrupa Parlamentosu seçimlerini yüzde 25 oyla birinci olarak bitiren aşırı sağ parti Front National’in birinci geleceğini öngörürken, FN beklenen dalgayı yaratamadı. Resmi olmayan ilk rakamlara göre, merkez sağ ile ittifaka giden UMP yüzde 36, sol ittifak ile birlikte seçime giren PS yüzde 28,5, FN ise yüzde 24,5 oy aldı. Ancak partilerin tek başına aldıkları oylara gelince, UMP yüzde 31 oyla birinci parti, FN yüzde 24 oyla ikinci, PS ise yüzde 19,9 ile üçüncü geldi.

Özetle seçimlerin gerçek kazananı merkez sağ ile ittifaka giderek birinci olmayı başaran UMP ve siyasete döndükten sonra ilk sınavını veren Sarkozy oldu. Seçimlerin ardından kameraların karşısına geçen Sarkozy, PS karşısında tek güvenilir alternatif oldukları mesajını verdi.

FN ise, seçimlerde birinci parti gelemedi ancak oylarını bir önceki İl Meclisi seçimlerine oranla 10 puan artırıp yüzde 25 oy aldı. Üstelik, geçtiğimiz AP seçimlerinde elde ettiği skoru koruyarak, büyükler kulübünde kalmakta kararlı olduğunu gösterdi.

PS’e gelince, Başbakan Valls FN karşıtı kampanyasının meyvesini almayı başardı ve FN birinci parti gelmedi. Ancak parti olarak seçimlerde ciddi bir oy gerilemesi yaşadı. Hollande’ın Elysee’ye çıkmasının ardından yapılan belediye, Senato ve Avrupa Parlamentosu seçimlerini kaybeden PS, dördüncü seçimi de kaybetmiş oldu. 2017’de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde geriye yalnızca bu yılın sonunda yapılacak bölgesel seçimler kaldı.

Valls: ‘FN kaybetti, kendimizi kutluyorum’

Seçim sonuçlarını değerlendiren Başbakan Manuel Valls, şahsen FN karşıtı kampanya yürüttüğüne vurgu yaparak, “Cumhuriyetçi oluşum kazandı, FN ülkenin birinci partisi olmadı. Fransızlara anlattığınızda harekete geçmeyi biliyorlar. Kendimi tebrik ediyorum. Önümüzdeki seçimlerde tüm seçmenlere FN’e baraj oluşturmaları çağrısı yapıyorum” dedi.

Sarkozy: ‘FN ile ittifak yapmayacağız’

Bir hafta sonra yapılacak ikinci tur için çok sıkı pazarlıkların yürütüleceği seçimlerde zaferini açıkça ilan etmeyen UMP Genel Başkanı Nicolas Sarkozy ise seçim sonrası konuşmasında, “Sonuçlar Fransızların değişim istediğini ortaya koydu. FN’e oy verenlere sesleniyorum. Çaresizliğinizi anlıyorum. Ama FN’e oy vermek sorunlarınızı azaltmaz artırır. Pazar günü UMP ve merkez adaylarını seçin, gerçek alternatif biziz” dedi. Sarkozy FN ile hiçbir yerde seçim ittifakı yapmayacaklarını da açıkladı.

Marine Le Pen: ‘Başbakan istifa et’

FN lideri Marine Le Pen ise, Başbakan Valls’in sözlerine, “Valls FN’e karşı nefret kampanyası yürüttü. Ama halk en güzel yanıtı verdi. UMP’ye oy vermeye çağırmaktansa, geldiğinden beri her seçimi kaybetti, istifasını cumhurbaşkanına versin” diye alaylı yanıt verdi.

Seçimlerin ikinci turu 29 Mart’ta yapılacak.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG