Erişilebilirlik

Fransa'da Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinde Kıyasıya Yarış


Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, zorlu bir rekabet havasında geçen Cumhurbaşkanlığı seçimleri için yapılan anketlerde bir yıldır kendisini geride bırakan sosyalist rakibi François Hollande’ı geçmeyi ilk kez başardı. Ancak akşam saatlerinde açıklanan bir başka anket, Hollande’ın bir yıllık üstünlüğünü koruduğunu ortaya çıkarınca, UMP’lilerin sevinci kısa sürdü.





IFOB araştırma şirketinin Paris Match, Europe 1 ve Senato televizyonu için yaptığı ankette, Ocak 2011’den bu yana tüm anketleri kazandığı görünen Sosyalist Hollande, ilk kez bu ünvanını kaybetti. Sarkozy’nin hafta sonu AB’yi ve Schengen sınırlarını tartışmaya açtığı mitingin ardından yapılan ankette, Sarkozy yüzde 28.5, Hollande yüzde 27.5 oy aldı. Aşırı sağ Front National (Milliyetçi Cephe) lideri Marine Le Pen yüzde 16, merkez sağ MODEM lideri François Bayrou yüzde 13, Komünist Parti’nin adayı Jean Luc Melanchon ise yüzde 10 oy aldı. Ancak ikinci tur için sonuçlar değişmiyor. Ankete göre ikinci turda Hollande, yüzde 45.5’te kalan rakibi Sarkozy’yi net bir şekilde geride bırakarak yüzde 54.5 oyla seçilmeyi başarıyor.

İkinci anket

Ancak gün içinde yapılan bir başka anket, daha önceki durumu doğruladı. TNS-Sofres’in yaptığı ankette Sarkozy yüzde 26, Hollande ise yüzde 30, Le Pen yüzde 16, Bayrou yüzde 11,5, Jean-Luc Mélenchon ise yüzde 10 oy alıyor. İkinci turu ise yüzde 52 ile Hollande alıyor.

Bu arada Sarkozy’nin en güçlü rakibi aşırı sağın adayı Marine Le Pen de, aday olabilmesi için gereken 500 imzayı toplayarak resmen adaylık başvurusu yaptı.

Kaddafi’den Sarkozy’ye ‘50 milyon Euro’

Öte yandan Libya eski lideri Muammer Kaddafi’nin Sarkozy’nin 2007’deki seçim kampanyasını desteklediği iddiaları da yeniden alevlendi. Fransa’nın güçlü haber sitesi Medipart tarafından yayınlanan gizli bir belge ile daha önce Kaddafi tarafından "Sarkozy’nin seçim kampanyasını destekledim" sözlerini doğrulayan bilgiler ortaya çıktı.

Belgede, Kaddafi’nin Sarkozy’ye 2005-2007 yılları arasında Panamalı bir şirket ve İsviçre bankaları aracılığıyla 50 milyon Euro aktardığı öne sürüldü. Gizli belgeye göre Libya ile Fransa arasında büyük ihalelerde aracılık eden silah tüccarı Ziyad Takiyeddin’in bu dönemde Libya’ya 11 kez gittiği ve bu ziyaretler sırasında sözkonusu 50 milyon Euro’nun geçişini sağladığı ortaya çıkıyor. Takiyettin’in Libya ziyareti sırasında alınan gizli notları içeren belgede Sarkozy’den NS, Takiyeddin’den ZT, Sarkozy’nin bu ilişkilerini yürüttüğü iddia edilen eski İçişleri Bakanı Brice Hortefeux’den de BH olarak söz ediliyor. Notlarda İsviçre’deki hesaplardan birinin Hortefeux’nün kız kardeşinin adına olduğu iddia ediliyor.

Libya’ya NATO müdahalesi öncesi Kaddafi, “Bu palyaço Sarkozy’ye seçimler öncesinde finansal destek verdik. Şimdi bize bunu yapıyor” demişti. Kaddafi’nin oğlu Seyfülislam da Euronews’da, “Onu finanse ettiğimizi gösteren her türlü delili ortaya çıkarmaya hazırız” diyerek Sarkozy’den seçim kampanyası için verdikleri parayı iade etmesini istemişti.


XS
SM
MD
LG