Erişilebilirlik

Fransa'da 9. Sarı Yelekliler Eylemi Yine Şiddetle Bitti


Fransa'da 2 aydır eylemleriyle ülke gündemini sarsan Sarı Yelekliler Hareketi, 9'uncu kez büyük eylem için ülke genelinde gösteriler düzenledi. Sabah saatlerinde barışçı bir havada başlayan gösteriler, akşam saatlerinde başta başkent Paris olmak üzere, Nantes, Bourges ve Bordeaux kentlerinde şiddet olaylarıyla sona erdi. Ülke genelinde 84 bin kişinin katıldığı gösterilerde 240 kişi gözaltına alındı.

Gösterilerin merkez üssü başkent Paris'in yanısıra, ilk kez, Fransa'nın ortasında bulunan küçük Bourges kenti de toplanma adresi olarak gösterildi. Hareketin sözcülerinden Priscialla Ludosky ve Maxime Nicolle, Bourges'daki eylemlere katılma çağrısı yaparken, geçtiğimiz haftalarda gözaltına alınan hareketin bir başka lideri Eric Drouet de, Paris'te eylem duyurusu yaptı.

Sarı Yelekliler'in 9 haftadır gerçekleştirdikleri eylemlerde yılbaşı ve Noel tatilleriyle kısa süreli bir gerileme yaşandı. Ancak son iki haftadır katılım artarak devam ediyor. Eylemlere Paris'te 8 bin, Bourges kentinde 6 bin 300, Bordeaux'da 6 bin, Toulouse'da 5 bin, Marsilya'da 2 bin 700, Nantes'da 2 bin 600, Bretanya bölgesindeki Saint-Brieuc'de 2 bin 300, Lille kentinde de bin 500 kişi katıldı.

İçişleri Bakanlığı, ülke genelinde katılım rakamını 84 bin olarak açıkladı. Gösterilerin güvenliğini sağlamak için Fransa genelinde 80 bin, Paris'te 5 bin polis görev yaptı.

Fransa'da 9. Sarı Yelekliler Eylemi Yine Şiddetle Bitti
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00

Paris'te barışçıl başladı, şiddetle sona erdi

Paris'te Maliye ve Ekonomi Bakanlığı binasının önünde toplanan binlerce gösterici, Champs Elysees caddesine doğru yürüyüşe geçti. İlk kez Sarı Yelekliler'in içinde, beyaz kolluk takan güvenlik ekibinin de kurulmasının etkisiyle, yürüyüş olaysız geçti. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'u hedef alan göstericiler, her eylemde olduğu gibi "Macron istifa" sloganı atarak sık sık Fransız milli marşı Marseillaise'i okudu. Geçtiğimiz eylemde gözaltına alınarak tutuklanan boksör Christophe Dettinger'ye destek sloganlarına, Macron'un koruması Alexandre Benalla skandalına atıfta bulunan "Benalla cezaevine" sloganları da eşlik etti.

Ancak Champs Elysees üzerinde eylemlerin sembol alanı olan Arc de Triomphe’a (Zafer Takı) gelindiğinde polisin göstericileri bir alanda tutmak istemesi üzerine ilk çatışmalar başladı. Polis göstericileri basınçlı su ve çok sayıda gözyaşartıcı bombayla dağıtırken, göstericiler de polise sert cisimlerle karşılık verdi. Yaklaşık 2 saat süren gergin çatışmaların ardından Champs Elysees'deki göstericiler dağıldı. Paris'te kortej girişi kontrolleri ve şiddet olayları sonrasında 156 kişi gözaltına alındı. Bu rakam Fransa genelinde 240'a yükseldi.

Fransa genelinde olaylar

Büyük illerde de Bourges'da kent merkezine giriş yasağıyla eylemlerine başlayan gösterilerde yüksek katılım oldu. Ancak akşam saatlerinde yasağa rağmen kent merkezine giren göstericilerle polis arasında çatışma yaşandı. Havanın kararmasıyla birlikte, polis ile göstericiler arasında yaşanan şiddetin dozu da attı. Polis kent merkezinde kalmakta ısrar eden göstericilere tazyikli su ve gaz bombası ile müdahale etti. Olaylarda 18 kişi gözaltına alındı.

Paris ve Bourges'un yanısıra Bordeux kentinde de, belediye binası önünde toplanan kalabalık ile güvenlik güçlerinin müdahalesi üzerine şiddetli çatışmalar yaşandı.

Eylemlerin hedefindeki Cumhurbaşkanı Macron, bir gece önce Elysee Sarayı'ndaki bir etkinlik sırasında "Bazıları hiçbir çaba göstermeden bazı hakları kazanmak istiyor. Devletimiz haklar konusunda eşsiz bir devlet. Ama yalnızca haklar değil ödevler de var. Ve bunun için çaba gösterilmeli" dedi. Macron'un, eylemle öncesi taktik olarak izlediği bu sözleri Sarı Yeleklileri ve muhalefet partilerini daha da öfkelendirdi. Eylemlerde duvarlara bu sözlere ilişkin öfkeli sloganlar yazıldı.

"Büyük Ulusal Danışma" toplantıları başlıyor

Hem Sarı Yelekliler hem de hükümet için önemli bir dönüm noktası olan 9'uncu eylem, ülke genelinde başlayacak 3 aylık tartışma toplantılarının da yönünü belirleyecek. Pazartesi günü tüm Fransızlar'a bir mektup gönderecek olan Macron, Salı gününden itibaren kurulan "Büyük Danışma Komiteleri" toplantılarının da başlangıcını bu mektupla yapacak. Macron, bu toplantıların bir bölümüne de bizzat katılacak. Bu toplantılara inanmadığını belirten Sarı Yelekliler'in önemli bir bölümü katılmayacağını söyledi. Muhalefet partileri de böylesine büyük ve karmaşık bir süreç ile 9 haftadır sokaklara dökülen halkın taleplerine yanıt verilemeyeceğini savunuyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG