Erişilebilirlik

Fransa Rusya'ya Karşı Tutumunu Yumuşatacak mı?


Fransa Rusya'ya Karşı Tutumunu Yumuşatacak mı?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:15 0:00

Fransa’nın yeni cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rus lider Vladimir Putin’i, Versailles Sarayı’nda ağırladı. Görüşmeyi ‘son derece dürüst ve açık’ olarak niteleyen Macron, Rus medyasını Fransa cumhurbaşkanlığı seçimini etkilemeye çalıştıkları gerekçesiyle eleştirdi. Macron’un gündeminde Çeçenistan’da eşcinsellere yönelik saldırgan tutum ve Rusya’nın Ukrayna ve Suriye’deki rolü de vardı.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Putin’le ilk yüz yüze görüşmesi için Versailles Sarayı’nı tercih etti. Kraliyet sarayının ihtişamı, Macron’un tatsız konuları gündeme getirmesini engellemedi. Macron, iki Rus basın kuruluşunu, seçimleri rakibi Marine le Pen lehine çevirmeye çalışmakla suçladı. Le Pen, Putin’ile yakınlığı olan bir siyasetçi.

İnsan hakları örgütleri, Macron’dan, Rusya’nın güneyindeki Çeçenistan’da eşcinsellere uygulanan şiddet konusunu görüşmede gündeme getirmesini istedi.

Görüşmeden sonra Macron, sözünü tuttuğunu açıkladı: “Görüşmede Çeçenistan’daki eşcinsellere yapılan muameleyle sivil toplum kuruluşlarının Rusya’daki durumunu da ele aldık. Bu konularda Putin’e Fransa’nın beklentilerini açıkça ilettim.”

Fransa Cumhurbaşkanı, Rusya’nın Ukrayna’nın doğusuna ve Suriye’ye askeri müdahalelerini de eleştirdi.

Putin ise görüşmede Batı’dan Rusya’ya yaptırımların kaldırılmasını istedi: “Sadece size değil, Fransız medyasının temsilcilerine de çağrıda bulunuyorum: Küresel ekonomiyle ilgili her türlü kısıtlamanın kaldırılması için savaşmalısınız. Ancak siyasi çıkarlardan ve fırsatçı araçlardan bağımsız serbest piyasa ve serbest rekabete yönelik tüm kısıtlamaların kaldırılması, küresel ekonominin gelişmesine yardım edebilir. Bunun aynı zamanda işsizlikle mücadeleye katkısı olur ve vatandaşlarımızın yaşam kalitesini arttırır.”

Rusya 2014’te Ukrayna’nın Kırım yarımadasını ilhak etmesinden ve ülkenin doğusundaki ayrılıkçılara askeri destek vermesinden bu yana uluslararası yaptırımlarla karşı karşıya. Kremlin Suriye’deyse Beşar Esat rejimine verdiği desteği sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG