Erişilebilirlik

Fransa Resesyona Girdi


Ulusal Ekonomik Etüdler ve İstatistik Kurumu INSE, Fransa’nın 2012 yılının son çeyreğindeki resesyona benzer bir gerileme görüldüğünü, 2013’ün ilk 3 aylık diliminde de yüzde 0,2 gerileme yaşandığını açıkladı

Avrupa’daki ekonomisi kırılgan AB üyeleri halkasına yavaş yavaş Fransa da ekleniyor. Euro krizinden bir türlü çıkamayan Fransa’da ekonomi resesyona girdi. Ulusal Ekonomik Etüdler ve İstatistik Kurumu INSE, Fransa’nın 2012 yılının son çeyreğindeki resesyona benzer bir gerileme yaşandığını, 2013’ün ilk 3 aylık diliminde de yüzde 0,2 gerileme yaşandığını açıkladı.

Fransız İstatistik Kurumu INSE, 2012 yılı geneli için “0” büyüme açıklamıştı. Fransız ekonomisi daha önce de 2012 yılının ilk ve 2’inci çeyreğinde kırmızı alarm vermiş, iki dönem üst üste 0,1 gerileme yaşandıktan sonra, üçüncü çeyrekte yeniden büyümeye geçilmişti. Ekonomide bir ülke iki çeyrek dönem üst üste gerileme gösterirse resesyona girmiş kabul ediliyor. Rakamlar, Fransız ekonomisinin giderek daha da kırılganlaştığını net bir biçimde ortaya koyuyor. Üretimde ilerleme yok, alım gücü 1984’ten bu yana kaydedilen en büyük düşüşle yüzde 0,9 geriledi. Yatırım rakamları 5 çeyrek dönemdir gerilemede ve ihracat rakamları da alarm veriyor. İşsizlik rakamları ise 10 aydır sürekli yükseliyor.

Hükümet büyüme hedefinde kararlı

INSE’nin iki dönem üst üste resesyon açıklaması, Elysee’de birinci yılını dolduran Cumhurbaşkanı François Hollande’ı zorlayacak. Hükümet ilk çeyrek dilim sonuçlarına rağmen yüzde 0,1 büyüme hedefini koruduklarını, 2’inci üç aylık dönemde büyümeye geçileceğini açıkladı. Ekonomi uzmanları da Fransa’nın 3’üncü çeyrekte resesyonda olmasını beklemediklerini kaydediyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG