Erişilebilirlik

Fransa OHAL’e 1 Kasım’da Veda Ediyor


Fransa Ulusal Meclisi, ülkede 2015 yılından bu yana uygulanan Olağanüstü Hal’in kaldırılması için hazırlanan ve terörle mücaelede polise daha güçlü ve kalıcı yetki veren yasayı onayladı. Genel Kurul’da yaşanan hararetli tartışmaların ardından yasa 127’ye karşı 415 oyla açık arayla kabul edildi. Senato’da da ele alınması zorunlu olan yasanın Ekim ayı ortasında kesinleşmesi ve 1 Kasım’da OHAL uygulamasının sona ermesi bekleniyor.

Marsilya’da meydana gelen terör saldırısının gölgesinde geçen Genel Kurul’daki görüşmelerde iktidar partisi Cumhuriyete Yürüyüş Hareketi LREM’e, sağ muhalefet partisi Cumhuriyetçiler (LR) ile Sosyalist Parti’den önemli sayıda milletvekili de destek verdi.

Ancak Meclis'te yapılan görüşmelerde tüm muhalefet partileri farklı nedenlerle yasaya karşı çıktı. Sol partiler, yasanın kişisel özgürlükleri sınırladığını savundu ve yargının elinden alınan bazı yetkilerin polise verilmesini eleştirdi. Radikal sol France Insoumise ve bir grup Sosyalist Parti milletvekili, "Yasanın Fransızları OHAL’den değil, hukuk devletinden çıkardığını" savundular. Merkez sağdaki Cumhuriyetçiler’e mensup bir grup ve aşırı sağ Front National ise yasanın mevcut terör tehdidine karşı yetersiz olduğunu ve sertleştirilmesi gerektiğini savundu.

Meclis denetimi getirildi

Yasanın en çok eleştirilen düzenlemesi, bugüne kadar hakimlere ait olan ev hapsi, idari baskın, dini mekanların kapatılması gibi kararların idareye, yani polis ve valiliklere devredilmesi. Terörü önleme faaliyetleri çerçevesinde dolaşma hakkı, özel yaşama saygı gibi kuralların basit bir istihbarat notuyla gözardı edilerek, idari kararla insanların evlerine baskın düzenlenebilecek ya da haklarında ev hapsi kararı verilebilecek, yazışma ve görüşmelerini dinlenebilecek. Yasayla ev baskınlarının ismi "ev ziyaretine" dönüştürülüyor ve en fazla 4 saat ile sınırlandırılıyor. Polise kimlik kontrolleri ve sorgulamada geniş yetkiler tanınıyor.

Muhalefetin de geniş desteğini alan yasa üzerinde verilen bir önerge ile, idareye verilen yetkilerin ve uygulamaların Meclis tarafından denetlenmesi hükmü yasaya eklendi.

Yasanın kabulünün ardından teşekkür konuşması yapan İçişleri Bakanı Gerard Collomb, "Çok mutluyum, çünkü bu yasa Fransızları koruyacak," dedi. OHAL uygulamasının Cezayir savaşı döneminde getirilenden daha uzun sürdüğünü belirten Bakan Collomb, "Artık bu olağanüstü uygulamalar devam edemezdi. Buna son vermek ve yeniden olağan hale dönmek gerekiyordu. Kalıcı soruna kalıcı çözüm getiren bir yasa," diye konuştu.

Daha önce, Temmuz ayında Senato’da ilk görüşmeleri yapılan yasa değiştirilerek kabul edildiği için, yeniden parlamentonun iki kanadı arasında uzlaşma sağlandıktan sonra, yasanın Ekim ayı ortasında yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Yasanın yürülüğe girmesinden hemen sonra ise, ülkede Paris saldırılarının ardından uygulama konan ve 2 yıldır terörle mücadele konusunda temel alınan OHAL uygulamasına son verilmesi hedefleniyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG