Erişilebilirlik

Fransa'da 'Soykırım Önerisi' Patlaması


Fransız Parlamentosu’nda kabul edilen Ermeni soykırımına ilişkin inkar yasasının Anayasa Konseyi tarafından reddedilmesinin ardından, Meclis’e birbiri ardına soykırım yasaları verilmeye başlandı. Senato’da Cezayir savaşında yaşananların soykırım olarak tanınması önerisinin ardından şimdi de Fransız Devrimi sırasında Cumhuriyetçiler’e karşı çıkan 300 bin kraliyet yanlısının katledildiği Vendee katliamının ‘soykırım’ olarak tanınmasını öngören bir yasa önerisi verildi.

UMP’li milletvekili Lionel Luca’nın Ulusal Meclis’e sunduğu yasaya UMP’li bölge milletvekillerinin yanı sıra aşırı sağ parti Front National’in olay yaratan milletvekili parti kurucusu Jean Marie Le Pen’in torunu Marion Marechal Le Pen de destek verdi. Öneride ilk imza UMP’nin sağ kanadından Alp-Maritime milletvekili Lionel Luca’ya ait. UMP’den eski Devlet Sekreteri Alain Marleix, Vendee milletvekili Alain Leboeuf, bölge milletvekilleri Veronique Besse, Philippe Vitel, Yannick Moreau ile FN’den Marion Marechal-Le Pen’in imzaları yer aldı. Tek maddelik öneride, “Fransa Cumhuriyeti 1793-94 yılları arasında işlenen Vendee soykırımını tanır” ifadesi yer aldı. Böylece UMP’nin aşırı sağ kanadı ile Front National de ilk olarak Meclis’te ortak bir öneriye imza attılar.

‘Fransa kendi işlediği soykırımı kabul etsin’

İlk imza sahibi Lionel Luca öneri gerekçesinde, “Meclis’ten 23 Ocak 2012’de Ermeni soykırımını inkar edenlerin cezalandırılması için bir yasa geçti… Fransa, kendi toprakları dışında gerçekleşen soykırımlar yerine kendi topraklarında işlediği soykırımlarla ilgilenmelidir. Bazıları bunun etnik bir gruba karşı olmadığını, Vendee halkının bir etnik grup olmadığını dile getiriyor. 1 Ağustos ve 1 Ekim 1793’te iki ayrı yasa çıkarılarak , ‘bütün Vendee birlikleri ve malvarlıkları yok edilsin’ kararı alındı. Burada yapılan konuşmalarda ‘Bu asi ırk yokedilsin. Savaşçı olmayanlar da tehcir edilsin. İnsanlık bu asilerin yok edilmesinden şikayetçi olmayacaktır’ denildi. Bu devlet tarafından organize edilen gerçek bir ölüm, hırsızlık ve tehcir çağrısı idi. Bugün buna etnik temizlik deniyor” ifadelerini kullandı.

Öneriye sert eleştiriler

Sol Parti Genel Sekreteri ve ‘Robespierre Geri Gel’ kitabının yazarı Alexis Corbière “Bu tarihin ciddi anlamda çarpıtılarak yansıtıldığı çirkin bir girişimdir. 1796’ya kadar süren bir iç savaşı soykırım olarak sunmak sahtekarlıktır. Yeni doğan bir devrimin zorlukları çerçevesinde olayı almazsak, o dönemi anlayamayız” dedi.

Sorbonne Üniversitesi profesörü Jean-Clément Martin da bunun ‘bir devlet suçu’ olduğunu ancak ‘soykırım niteliği taşımadığını’ savundu.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG