Erişilebilirlik

Fransa Maliye Bakanı IMF Başkanlığına Aday


Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde
Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde

Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde, Uluslararası Para Fonu’nun başkanlığına aday olduğunu açıkladı.

Bayan Lagarde, Paris'te yaptığı basın toplantısında, önümüzdeki haftalarda IMF’nin İcra Kurulu üyeleriyle bir araya geleceğini bildirdi.

Birçok devletin yeni başkanın Avrupa dışından olmasında ısrar etmesine rağmen başta Almanya olmak üzere Avrupa Birliği buna şiddetle karşı çıkıyor.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, AB’nin Yunanistan, İrlanda ve Portekiz’i ekonomik bataktan çıkarmaya çalıştığı günlerde IMF başkanının Avrupalı olmasının hayati önem taşıdığı görüşünde.

Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika ise dün bir ortak bildiri yayınlayarak, IMF’nin, kurulduğu 1944 yılından bu yana Avrupalılar tarafından yönetilmesini çağdışı bir gelenek olarak niteledi. Beş ülke, yeni liderin hangi kıtadan olduğuyla değil becerisi ve mesleki deneyimiyle seçilmesini istiyor.

Pazartesi günü Meksika Merkez Bankası Başkanı Agustin Carstens de adaylığını açıklamıştı. Uzun yıllar IMF’de çalışmış olan Carstens eskiden Meksika’nın Maliye Bakanı idi.

IMF’nin cinsel tecavüzle suçlanan eski Başkanı Dominique Strauss-Kahn ise geçen hafta görevinden istifa etti. 6 milyon dolar kefaletle şartlı serbest bırakılan eski IMF Başkanı, New York'ta, 24 saat ev hapsinde tutuluyor.

XS
SM
MD
LG