Erişilebilirlik

Fransa Mali’de Kara Operasyonuna Başlıyor


Mali’de kara operasyonuna başlayan Fransız birlikleri, İslamcı militanların hafta başında ele geçirdiği bölgenin güneyindeki Niono kentine doğru ilerliyor.

Fransız Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian Mali’deki mücadelenin uzun süreceğini ve başkent Bamako’da konuşlanan birliklerin İslamcı militanların kontrolündeki kuzey bölgesine doğru ilerlemeye başladıklarını söyledi.

Amerika’nın Sesi muhabiri Anne Look, Fransız güçlerine ait bir tank konvoyunun Bamako’dan kuzeye doğru ilerlediğini kaydetti.

Geçen hafta Mali’deki geçici hükümetin yardım talebi üzerine ülkeye asker gönderen Fransa, teçhizat nakliyatına da devam ediyor. Bölgeye toplam 2500 asker konuşlandırmayı planlayan Fransız hükümeti, Mali’de istikrar sağlanana kadar ülkedeki askeri varlığını sürdüreceğini belirtiyor.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Fransa’nın Mali’deki hedeflerini teröristleri durdurmak, başkent Bamako’da güvenliği sağlamak ve Mali’nin toprak bütünlüğünü korumasına yardım etmek olarak sıralıyor. Hollande, Fransa’nın aynı zamanda Mali’de konuşlanacak Afrika birliklerine de destek olacağını vurguluyor.

Nijerya hükümeti de Mali’ye desteğine ilk etapta 190 asker göndererek başlayacak. Nijerya, İslamcı militanlarla mücadele için Birleşmiş Milletler’in onayıyla kurulan Batı Afrika gücüne dahil olan ülkeler arasında bulunuyor.

Öte yandan Amerika Savunma Bakanı Leon Panetta, Washington’un Fransa’nın Mali’deki çabalarını desteklediğini ancak bölgeye asker göndermenin söz konusu olmadığını ifade etti.

Batılı ülkeler ve BM yetkilileri, Mali’deki El Kaide bağlantılı İslamcı militanların bölgeyi teröristler için yeni bir üs haline dönüştürmesinden endişe ediyor. İslamcı militanlar, geçen yıl askerlerin Mali’de hükümeti devirmesiyle doğan geçici iktidar boşluğundan faydalanıp ülkenin kuzeyini kontrol atına almıştı.




.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG